Ponedeljak 26.08.2013.
13:34
mondo.rs, Daily Mail

Bebe džinovi preplavljuju planetu

Ovo fotografija je za sada šaljiva, valjda će tako i ostati uz sve ove današenje hemije i genetski modifikovane poslastice...
 

Još šokantnije je da se slučajevi velikih beba, poznati i pod nazivom makrosomija, sve češće javljaju i u zemljama u razvoju poput Alžira i Kine.


U Alžiru, gde je čak 30 odsto majki gojazno, broj beba džinova se povećao za 15 odsto. Izveštaj takođe pokazuje da je 6,9 odsto beba u Kini rođeno sa viškom kilograma, dok je taj procenat u Indiji tek 0,5 odsto, ali su i tamošnje mame gojazne u samo 3,6 odsto slučajeva.


Tačan razlog ovog buma velikih beba nije utvrđen, ali se pretpostavlja da su glavni krivci sve veća gojaznost i nepravilna ishrana majki.


Rađanje velike bebe je rizik i za majku i novorođenče. Kod bebe može doći do deformacije ramena, koja se preširoka da bi prošla kroz karlicu, dok mama može doživeti traumu i cepanje tkiva.


Doktorka Irina Burd sa Džons Hopkins Univerziteta smatra da velike bebe mogu imati zdravstvene problem i kasnije u životu.


"Krupne bebe su u većem riziku da obole od gojaznosti ili raka", izjavila je Burdova.


Studija je takođe pokazala da je u SAD situacija obrnuta, tamo je prosek velikih beba sve manji. Objašnjenje za to je prektikovanje carskog reza putem kojeg beba dolazi na svet i pre nego što dostigne punu težinu

2024 © - Vesti online