Utorak 27.08.2013.
08:00
Vestionline

Pranje veša na 30˚ C ostavlja fekalije

Velika je razlika između površno čistog i higijenski čistog veša
 

Prema ovoj studiji, oko 0,1 g fekalija ostaje na "čistim" gaćicama posle pranja na niskim temperaturama, a bakterije s njih lako dospevaju i na drugu odeću u veš mašini.

"Ljudi veruju da je odeća posle svakog pranja u veš mašini čista, ali postoji razlika između površno čistog i higijenski čistog", rekla je vođa studije, dr Lisa Akerli.

Ona dodaje da ekonomični i drugi programi pranja na niskim temperaturama nisu problematični samo zbog ostataka bakterija, već i unakrsne kontaminacije, odnosno prelaska bakterija na druge stvari u veš mašini i stvaranja takozvane "bakterijske supe".

Predmeti na koje dolaze bakterije poput peškira i kuhinjskih krpa u direktnom su kontaktu s ljudskim telom i lako izazivaju razne bolesti. Bakterije na vlažnoj odeći su najopasnije, jer dolaze na ruke kod stavljanja veša na sušenje, odakle se lako unose u usta.

Barem jednom u mesec dana potrebno je bilo koju odeću oprati na 90 °C kako bi se očistila unutrašnjost veš mašine od bakterija. Posteljinu i donji veš treba prati odvojeno od peškira, naročito kod pranja na niskim temperaturama. Posle završetka pranja, vrata od veš mašine treba ostaviti otvorenim neko vreme, jer dotok vazduha redukuje razmnožavanje bakterija unutra. Redovno čistite vrata veš mašine i fioku u koju se stavlja deterdžent i omekšivač.


Ako perete veš na niskim temperaturama bez sredstava za dezinfekciju, odeću dobro osušite i obavezno operite ruke posle stavljanja mokre odeće na sušenje.

2024 © - Vesti online