Ponedeljak 26.08.2013.
15:02
J. Arsenović - Vesti

Autonomaši u odbrani RTV Vojvodine: I za lopovluk kriv Beograd?!

Neizvesna sudbina RTV Vojvodine

"Imajući u vidu da je priliv prihoda od pretplate, tokom avgusta, gotovo prekinut, menadžment RTV-a izražava očekivanje da će Vlada Republike Srbije, u najkraćem roku, obezbediti rešenje kojim će se proizvodnja programa u tom javnom servisu osigurati, pod istim uslovima, kao i u Radio-televiziji Srbije", saopšteno je iz ove medijske kuće.


Predsednik izvršnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Nedim Sejdinović ide i korak dalje:

"Transfer"

Pre izvesnog vremena beogradski mediji su pisali da je novinarka Danica Vučinić prešla sa B92 na TV Vojvodinu pod finansijskim uslovima koje nema nijedan zaposleni u toj kući i da je za potrebe njene emisije iznajmljen stan u Beogradu, ali da su i pored toga navodno naplaćivani troškovi puta od prestonice do Novog Sada.

- Moje mišljenje je da je to zapravo deo jedne šire strategije poništavanja vojvođanske autonomnosti, jer je RTV jedna od ključnih institucija na kojima vojvođanska autonomnost počiva.


U novinarskom sindikatu, međutim, daju drugačije razloge kolapska pokrajinskog javnog servisa, tražeći i krivičnu odgovornost za niz štetnih ugovora, vrednih više stotina hiljada evra, koje je u proteklom periodu zaključilo rukovodstvo RTV.


- Ugovori koji su zaključeni od kraja 2011. do sredine prošle godine, sa određenim distributerskim kućama na Kipru i u Beogradu o kupovini filmova i serija, primeri su rasipničkog ponašanja menadžmenta RTV-a - tvrdi predsednik Sindikata novinara pri Savezu samostalnih sindikata Novog Sada, Boro Lazukić.


U Sindikatu navode da zaposleni nisu primili plate za poslednja tri meseca, a da se radnici stalno plaše otkazima dok se primaju uvek novi, bez jasnog kriterijuma. Neke plate su i 13 puta veće od najnižih, dok su sa određenim ljudima potpisani "ugovori zaštitnih padobrana" vredni od 20.000 do 30.000 evra.


Sve ovo zamešateljstvo i pretnja gašenja Javnog servisa RTV, po ugledu na grčki scenario, dešava se u danima kada republička Vlada najavljuje i formalno ukidanje obaveza plaćanja TV pretplate u iznosu od 500 dinara. Bes u pokrajini je dodatno pojačan jer se TV pretplata najviše ubirala u Vojvodini, ali je RTS nije vraćao kolegama u Novom Sadu u srazmeri koja bi odgovarala procentu redovnih platiša u pokrajini.

2024 © - Vesti online