Ponedeljak 26.08.2013.
14:32
J. Arsenović - Vesti

SPC i Srbi iz Hrvatske zahtevaju: Teslinu urnu položiti kod Hrama

Nikola Tesla
 

Srpski patrijarh Irinej pre nekoliko dana kada je bio na izložbi "Svetlost Teslinog dela" ponovo je pokrenuo pitanje ostanka urne u Muzeju, zalažući se da zemni ostaci slavnog naučnika budu sahranjeni kod najvećeg pravoslavnog hrama na Balkanu.

Prilika se ukazala i ove godine kada se obeležava sedam decenija od Tesline smrti. Veliko je pitanje da li će ovoga puta zalaganje SPC, Društva "Sveti Sava", a sada i udruženja Srba iz Hrvatske biti realizovano, s obzirom da je i pre sedam godina kada se obeležavalo 150 godina od rođenja naučnika, taj predlog neslavno propao, zbog protivljenja Uprave Muzeja koji raspolaže naučnikovom zaostavštinom, a i zbog odbijanja tadašnjih vlasti Grada Beograda da se o tome izjašnjavaju.


I dok SPC i pravoslavni vernici smatraju da najumnijeg Srbina i sina pravoslavnog sveštenika treba sahraniti kako dolikuje veri u kojoj je rođen, dotle protivnici smatraju da ne treba narušavati mir Teslinih zemnih ostataka koji predstavljaju "kulturno dobro i na dostojanstven način se čuvaju u memorijalnom delu Muzeja".

2024 © - Vesti online