Ponedeljak 26.08.2013.
13:02
D. N. Petrović - Vesti

Srbi sa severa neće u Tačijevu policiju

Nijedan srpski policajac sa severa nije se javio za prelazak u KPS i MUP Kosova
 

Član Prištinskog pregovaračkog tima i savetnik zamenika premijera Kosova Driton Lajči potvrdio je ovu informaciju Tanjugu, naglasivši "da je procedura za integraciju srpskih policajaca u KPS-u pojednostavljena, jer se mora ići u korak sa vremenskim rokovima za restrukturisanje i integraciju Kosovske policije koji su postavljeni Briselskim sporazumom".
 

Prevara

Srpski policajci sa severa KiM tvrde da Srbima ništa ne znači što će formiranjem Zajednice srpskih opština regionalni komandant za Sever biti - Srbin.
- I sad je Srbin, pa ga niko ništa ne pita, hapse ljude a da on nije ni obavešten - kažu oni.

Ova informacija potpuno je iznenadila "raspuštene" pripadnike MUP-a Srbije na severu Kosova od kojih se, saznaju "Vesti", nijedan nije javio za prelazak u KPS i MUP Kosova.


- Nakon zatvaranja stanica u Leposaviću, Zvečanu, Kosovskoj Mitrovici i Zubinom Potoku svi smo još na čekanju. U Beogradu su prema nama bili korektni, niko nas nije uslovljavao niti terao u KPS. Rekli su da sačekamo do septembra kada bi trebalo da se definiše naša konačna sudbina.

- Pristaću samo na prevremenu penziju ili na rad u MUP-u Srbije i ako može negde u blizini, u Raški, Novom Pazaru ili na Kopaoniku da bih bio sa svojom porodicom - kaže jedan od srpskih policajaca iz Leposavića. On tvrdi da se niko od njegovih kolega nije javio za prelazak u KPS i pita kako je MUP Srbije mogao da dogovara kolektivni prelazak u KPS ako policajci to ne žele i neće da prihvate.
 

Nije šija nego vrat

Prištinska "Tribuna" objavila je da će srpski policajci koji budu prešli u KPS ipak morati da polože neku vrstu zakletve, ali da neće morati da pominju Republiku Kosovo. Evo teksta "zakletve".


"Zaklinjem se (obavezujem) da ostvarujem samo zakonske nadležnosti Policije Kosova. Saglasan sam da moj novi poslodavac može da razmeni informacije o meni sa starim poslodavcem i da izvrši proveru prošlosti. Slažem se da ću raditi samo za Policiju Kosova. Nikada nisam bio član neke obaveštajne službe, poštovaću etiku policije i zakone Kosova."

- Radije ću ostati bez posla i raditi nešto drugo nego otići pod kontrolu Albanaca. Ako bih prihvatio rad u KPS-u može se dogoditi da već za koju godinu nosim uniformu policije Velike Albanije - kaže pripadnik MUP-a Srbije iz Zubinog Potoka.

2024 © - Vesti online