Nedelja 25.08.2013.
21:02 >> 21:08h
kss.rs

Svaka čast devojke: Srbiji bronza u Hrvatskoj!

 

Izabranice selektora Zorana Kovačića velikom borbom i uz ogromnu podršku naših navijača u Vukovaru, uspele su da nadoknade zaostatak od 11 poena iz prvog poluvremena i u dramatičnom finišu naprave sjajan preokret, stignu do trijumfa i mesta na pobedničkom postolju: Srbija - Holandija 57:56 (16:17, 12:15, 19:13, 12:11).

Emotivno ispražnjene posle šokantnog, ali i nepravednog poraza u polufinalnom meču, srpske juniorke su imale dosta oscilacija na početku duela za bronzanu medalju. Posle odličnog starta, vođstva od 6:0 i 10:6, dozvolile su rivalu da napravi seriju 11:0 i povede 10:17. Dragana Stanković i Aleksandra Crvendakić su se potrudile da na kraju prve četvrtine zaostatak ipak bude minimalan – 16:17. Međutim, Holanđanke koje su u prvih 20 minuta dominirale u skok igri uspele su da na isteku prvog poluvremena dođu do rekordne prednosti – 21:32.

Ogromna podrša srpskih navijača u dvorani u Vukovaru ulila je dodatnu snagu našem mladom timu koji je sa dve trojke Ines Ćorde i nekoliko briljantnih akcija Dragane Stanković u 26. minutu stigao do izjednačenja – 35:35. Novom trojkom fantastične Ćorde, Srbija je u 29. minutu ponovo došla do prednosti – 45:43. Veći deo finalne deonicu prošao je u znaku selekcije Holandije koja je zahvaljući ofanzivnom skoku i poenima Laure Kornelijus na dva ipo minuta pre kraja imala vođstvo 52:56.

Međutim, nisu se predavale izabranice selekotra Kovačića. U preostalom periodu igre, odigrale su perfektno u odbrani, ne dovolivši rivalu da poentira do kraja meča. Aleksandra Crvendakić je najpre pogodila trojku, a sa poslednjim zvukom sirene Dragana Stanković pogodila za dva poena, donela Srbiji trijumf vredan bronzane medalje, nakon čega je došlo do neopisivog slavlja u vukovarskoj dvorani.

"Nepravda je donekle ispravljena, sreća je morala da bude uz nas posle nezasluženog poraza od Francuske u polufinalu. Medalja je mogla da bude većeg sjaja, ali je za žensku košarku u Srbiji svaka osvojena medalja zlatna. Svaka čast devojkama koje su uspele da se psihički pripreme za ovaj susret, pronađu dodatnu snagu i još jednom pruže maksimum. Hvala i divnoj publici u Vukovaru, koja je sve vreme bila uz nas, pogotovo kad nam nije išlo. Njima takođe pripadaju velike zasluge za osvojenu medalju. Zahvalnost dugujemo i Košarkaškom savezu Srbije, koji nam je omogućio idealne pripreme i kvalitetne kontrolne utakmice. Možda je važnije od svega da u ovoj selekciji ima još igračica koje će se kao Aleksandra Crvendakić i Dragana Stanković uskoro naći na spisku naše seniorske reprezentacije", istakao je Zoran Kovačić, selektor ženske U18 reprezentacije Srbije.

SRBIJA: Ćorda 9, Stevanović, Rodić, Piper, Luković, Spasojević 3, Mandić 3, Crvendakić 15, Maletić 4, Vojinović, Stanković 23, Ćirić.

HOLANDIJA: Der Vilen, Kornelijus 19, Van Ven 3, Gujt 4, Vos, Foke, De Jonge 7, Slim 6, Zapej 4, Van Klif, Hof 12, Ndiba 1.

2024 © - Vesti online