Sreda 03.03.2010.
23:03
novosti.rs, Tanjug

Fratini: Šta sud odluči o Kosovu - to će Italija da poštuje

Franko Fratini, ministar inostranih poslova Italije
 

"Kada je reč o Kosovu, nastavićemo sa veoma izbalansiranim pristupom. Cenimo činjenicu da je Srbija odlučila da postigne rezultat pravnim, a ne političkim sredstvima, u vezi sa njenim kritikama nezavisnosti Kosova. Naravno, poštovaćemo to što sud bude odlučio", istakao je Fratini u intervjuu za “Novosti“.

Italijanski ministar je naglasio i da bi kandidatura Srbije za članstvo u EU na dnevnom redu mogla da bude već na sledećem Savetu ministara.

Upitan kada će konačno biti reči o daljem napretku aplikacije Srbije za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU, Fratini je odgovorio da misli da bi trebalo sačekati sledeći sastanak Saveta ministara EU.

"Sada je Evropska komisija ta koja na tehničkom nivou treba da napravi kompletnu analizu aplikacije Srbije za članstvo", rekao je Fratini i dodao da on smatra da to treba uraditi brzo.

"Italija je, ako tako mogu da kažem, dobar advokat za evropsku stvar Srbije. Ali, potrebno je 'tehničko' vreme", dodao je on.

Na pitanje da li je 2014. godina realna za Srbiju, u smislu punopravnog članstva u EU, Fratini je odgovorio da sve zavisi od pregovora i da je preuranjeno da se sada o tome govori.

2024 © - Vesti online