Nedelja 25.08.2013.
19:08
Beta

Asadovo "zeleno svetlo" istražiteljima UN

Ko je odgovoran za stradanje sirijskih mališana?
 

Sirijska vlada je dala saglasnost inspektorima UN da istraže navodnu upotrebu hemijskog oružja u blizini Damaska, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

"Sporazum su danas u Damasku potpisali sirijska vlada i Ujedinjene nacije tokom posete visoke predstavnice UN za razoružanje, Angele Kane, da bi tim UN, na čelu sa profesorom Ake Selstromom istražio navodnu upotrebe hemijskog oružja u provinciji Damask", saopštilo je Ministarstvo.

Sporazum "stupa na snagu odmah", piše u saopštenju u kojem se kaže da će se UN i "sirijska vlada dogovoriti o datumu i vremenu posete tima UN mestima na koja se odnosi sporazum".

Sirijska državna televizija je prenela da dve strane rade na datumu posete mestu u okolini Damaska koje je navodno napdanuto hemijskim oružjem 21. avgusta. Navodni napad hemijskim oružjem, u kojem su po tvrdnjama opozicije ubijene stotine civila, izveden je u oblasti u okolini Damaska koju drže pobunjenici.

Režim sirijskog predsednika Bašara al Asada, s druge strane, tvrdi da su hemijsko oružje koristili pobunjenici, a ne vojska.

Ministar inostranih poslova Valid Moalem je danas dao uveravanja da je vlada Sirije "spremna da sarađuje s timom inspektora (UN) da bi dokazala da su lažne optužbe terorističkih grupa da su sirijske trupe upotrebile to (hemijsko) oružje".

2024 © - Vesti online