Nedelja 25.08.2013.
16:24
Vestionline

Druženje sa "fićom" i sećanje na lepša vremena

Posetioci su imali priliku da vide revijalnu izložbu od preko 30 automobila Zastava 600, 750 i 850 iz gradova širom Srbije, da izaberu najsimpatičnijeg "fiću", čuju zanimljiva predavanja o "fići" i automobilskoj industriji u Jugoslaviji i da isprate ili učestvuju u revijalnoj vožnji ulicama Beograda. Nova serija suvenira inspirisana "fićom" predstavljena je u suvenirnici Muzeja.

"FIĆA — Prevozno sredstvo s točkovima, velikodušnije 'automobil'. Iako predviđen za prevoz omanjih putnika na kratkim relacijama, 'fićom' su čitave familije (sa koferima, strinama i loncem punjenih paprika za usput) putovale u posetu rođacima na drugi kraj zemlje. Kupovina 'fiće' je šezdesetih godina bio događaj ravan rođenju ili smrtnom slučaju u porodici. Inicijacija novog 'fiće' vršila se tako što bi vlasnik ukrcao neverovatnu količinu oduševljene susedske dece i provozao ih po kraju…", napisao je Dejan Novačić o ovom automobilu u "Leksikon YU mitologije".


Prvi automobil u većini jugoslovenskih porodica, ostao je simbol svakodnevice i putovanja za mnoge bivše Jugoslovene. Automobil "fića" (Zastava 600, 750, 850) se proizvodio u kragujevačkoj fabrici Crvena Zastava, po licenci italijanskog Fijata (Fiat 600). Tokom 30 godina, od 1955. do 1985, proizvedeno je 923.487 automobila. "Fiat 600" se po licenci proizvodio i u drugim zemljama - u Italiji do 1969, Španiji do 1973. i Argentini do 1982, a najduže u Jugoslaviji do 1985. Proizvodio se i u Čileu i Kolumbiji (u koprodukciji sa Zastavom).

"Posle velikog interesovanja koje je 'Druženje sa fićom' izazvalo prethodne godine odlučili smo se da manifestaciju nastavimo sa ciljem da se očuva sećanje na industrijsko i kulturno nasleđe regiona", izjavila je Neda Knežević V.D. direktora Muzeja istorije Jugoslavije.

"Fića" je u Jugoslaviji služio i kao milicijsko službeno vozilo, godinama je bio jedino vozilo za obuku vozača, učestvovao je na trkama, a "fićama" se čak igrao i fudbal na Tašmajdanu! Tokom poslednjih godina raste interesovanje za ovaj automobil, organizuju se okupljanja, takozvane "fićijade", u mnogim gradovima u Srbiji, a u Kragujevcu je pokrenuta inicijativa da se "fići" podigne spomenik.

Pored Srbije, "fićijade" su organizovane u Bosni i Hercegovini i Nemačkoj.

2024 © - Vesti online