Utorak 27.08.2013.
08:00
telegraf.rs, Vestionline

Šta se desi kad progutate žvaku?

Foto: Ilustracija
 

Tačno je da se žvake sastoje od smole, voska, masti i emulgatora koji nisu svarljivi, ali čovekov želudac svakodnevno prima određene količine nesvarljive hrane, pa to samim time nije neobično, niti opasno po život.

Verovali ili ne

Tragovi supstanci sličnih žvakaćim gumama datiraju još iz vremena Neolita. Žvaka je u svom modernom obliku stvorena u SAD u drugoj polovini 19. veka. Američka vojska je u 20. veku davala svojim ljudima kao sredstvo za olakšanje stresa, a odatle se proširila širom sveta.

U trenutku kada progutate žvaku, njeni delovi koji ne mogu da se svare ostaju u telu sve dok se ne želudac ne izbori sa tim, a potom se, posle određenog vremena, izbacuju iz organizma.

Međutim, da priče o štetnom uticaju progutanih žvaka nisu samo mit svedoči činjenica da veliki broj progutanih žvaka u istom trenutku može da stvori probleme u varenju, naročito kod male dece. Ovo se naravno dešava vrlo retko, ali kada se desi, onda je potrebna hitna intervencija lekara.

Tako da, sledeći put kada budete progutali žvaku, nemate o čemu da brinete. Vaš želudac će se sasvim uspešno izboriti sa tim.

2024 © - Vesti online