Sreda 03.03.2010.
19:28 >> 21:57h
Tanjug

Libija: Ameriko, izvini se!

Uvređen: Moamer Gadafi
 

Libijsko ministarstvo protestovalo je zbog "loše informisanih komentara" zvaničnika Stejt departmenta o Libiji i upozorilo da će to, ako se ne preduzmu određene mere, "imati negativan uticaj na političke i ekonomske odnose između dve zemlje", javila je libijska novinska agencija Džana.

Gadafi je 25. februara, na skupu u severoistočnom libijskom gradu Bengazi, gde se obeležava rođenje proroka Muhameda, pozvao na džihad protiv Švajcarske, zbog referenduma protiv izgradnje minareta u toj zemlji.

Krouli je sledećeg dana u Vašingtonu uporedio taj Gadafijev govor sa obraćanjem libijskog lidera Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija prošle godine, koji je trajao sat i po, naveo je Rojters.

"To me je podsetilo na taj dan u septembru, jednu od nezaboravnih sednica Generalne skupštine UN - mnogo reči i mnogo papira koji lete svuda okolo, ne nužno sa mnogo smisla", rekao je Krouli.

Krouli: Nisam napao Gadafija

Pomoćnik američkog državnog sekretara Filip Krouli izjavio je u Vašingtonu da njegov komentar o govoru libijskog lidera Moamera Gadafija nije bio lični napad, ali se nije izvinio, što su od njega zahtevale vlasti u Tripoliju.
"Poziv na džihad protiv bilo koje države ili pojedinca ima potencijal da nanese štetu i nije nešto što SAD olako shvataju", rekao je Krouli.
Krouli je izjavio da Sjedinjene Američke Države imaju pravo da komentarišu akcije drugih zemalja, a da Vašington ostaje čvrsto posvećen saradnji sa Tripolijem.

2024 © - Vesti online