Nedelja 25.08.2013.
07:14
Srna

Agenti NSA špijunirali svoje žene, muževe, ljubavnice...

Foto: Ilustracija

Oni su čak imali i šifrirano ime za svoje postupke "ljubav-int" što znači prikupljanje obaveštajnih podataka o svojim partnerima.

Senator Dajen Fejnstin, predsedavajuća  u Komitetu za obaveštajna pitanja u Senatu, istakla je da je od NSA dobila podatke o nizu "izolovanih slučajeva, koji su se dešavali jednom godišnje u proteklih deset godina".

Špijunuranje nije vršeno unutar SAD i obavljano je kada su ljubavnici bili u inostranstvu. Američka novinska agencija Asošijejted pres navodi da je protiv jednog od službenika vođen disciplinski postupak zbog praćenja bivšeg supružnika.


Tokom protekle nedelje, objavljene su informacije da je NSA prekršila pravila o zaštiti privatnosti u skoro 3.000 slučajeva tokom godinu dana. Zvaničnik NSA Džon Delong rekao je da su pomenuta kršenja izvršena uglavnom greškom, ali da je u protekloj deceniji bilo i nekoliko namernih.


Obim špijunskih programa za praćenje građana SAD i stranih državljana u javnosti je obelodanio nekadašnji službenik NSA Edvard Snouden, koji je pobegao u Rusiju, gde mu je odobren privremeni azil.

2024 © - Vesti online