Nedelja 25.08.2013.
01:59
Srna

Svetska banka: Srbi, biće para ako nastavite reforme

Foto: Ilustracija
 

"Reč je o dva zajma. Prvi bi bio od 250 miliona dolara pod uslovom da Vlada Srbije provodi akcioni program koji je usvojila u junu i julu, a koji se tiče reforme javnih preduzeća, prelazak na njihovo tržišno poslovanje, završetak restrukturisanja državnih preduzeća ili da se nađu strateški partneri, kao što je to slučaj "Jata", istakao je Verheijen.


On je za Radio televiziju Srbije rekao da je drugi uslov da budžet za narednu godinu bude u skladu sa realnom makroekonomskom situacijom i da bude usvojen do kraja novembra. Verheijen je pojasnio da se program sa Vladom Srbije zasniva na dva akciona plana - reformi javnih i restrukturisanju državnih preduzeća, koji bi trebalo da budu okončani do kraja 2014. godine, do kada Svetska banka može da odobri drugi kredit.


On je naveo da u okviru drugog zajma Srbija može da očekuje od 200 do 250 miliona dolara. Verheijen je naveo da se na osnovu procene Svetske banke, koja je urađena tokom leta, pokazalo da su mere Vlade Srbije u skladu sa smanjenjem deficita i da je potrebno rezanje troškova za još pola procenta.

2024 © - Vesti online