Subota 24.08.2013.
21:07
telegraf.rs

Molila u policiji i bolnici za spas, ovi pustili da je muž ubije

Šta preduzeti da nateramo policiju i zdravstvene radnike da malo ozbiljnije rade svoj posao?
 


Reč je o osvedočenom nasilniku, koji je batinama usmrtio i svoju bivšu suprugu koja je nosila blizance, ali i robijao jer je nožem ubio jednog mladića. Iako se za ovo nasilje znalo i u pančevačkoj policiji i u Opštoj bolnici, nadležni nisu preduzeli neophodne mere da bi je zaštitili, što su bili obavezni po zakonu.

Osam puta prijavljivala zlostavljanje. Nije dovoljno

- Ona je policijskim službenicima u Kovačici, u periodu od 26. marta do 11. juna 2012. godine, osam puta prijavljivala da je fizički i psihički zlostavlja njen vanbračni partner. Međutim, policijski službenici nisu preduzeli gonjenje po službenoj dužnosti, niti su o prijavama žrtve obavestili nadležnog javnog tužioca i Centar za socijalni rad - ističe Janković.


On navodi da Centar za socijalni rad o ovom nasilju nisu obavestili ni nadležni u Opštoj bolnici.
 

Malo je jedan zaštitnik građana da nas štiti od cele države Srbije: Saša Janković

- Takođe, zaposleni u Opštoj bolnici nisu dokumentovali njene povrede, niti su procenili njenu bezbednost i razvili bezbednosni plan u skladu sa posebnim protokolom Ministarstva zdravlja za zaštitu žena koje su izložene nasilju - ističe zaštitnik građana.

U svom izveštaju, Janković navodi da ni načelnik Policijske uprave Pančevo, ni direktor Opšte bolnice, nisu preduzeli mere za utvrđivanje odgovornosti policijskih službenika i zdravstvenih radnika koji su zbrinuli Svetlanu J.

Pokrenuti disciplinski postupci. To će vratiti ženu

Nakon što je zaštinik građana pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada PU Pančevo, Sektor unutrašnje kontrole policije, po utvrđivanju činjeničnog stanja, predložio je načelniku Policijske uprave da protiv policijskih službenika S. C. i J. M. podnese predloge za pokretanje disciplinskih postupaka zbog teških povreda službenih dužnosti, što je on i učinio.


Ista preporuka data je i direktoru Opšte bolnice, koji treba da utvrdi propuste svojih zaposlenih i da, za eventualno utvrđenu odgovornost, izrekne odgovarajuće sankcije.

2024 © - Vesti online