Sreda 03.03.2010.
17:39

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Teku pripreme za Svepravoslavni sabor

Vaseljenski patrijarh Vartolomej
 

Reč je o uzvratnoj zvaničnoj poseti, pošto je Kiril već bio kod Vartlomeja, u Carigradu (Itanbulu), nakon ustoličenja za prvojerarha Moskovske patrijaršije. Za susret u Moskvi, kako javljaju ruski i carigradski crkveni izvori, jedna od dve ključne teme biće stanje pravoslavlja u Ukrajini, u kojoj osim kanonske deluju i dve nekanonske Crkve od kojih je jedna privržena Carigradskoj patrijaršiji, čime se narušava drevna kanonska teritorija Ruske pravoslavne crkve.

Kao druga tema predstojećeg suasreta ruskog i carigradskog patrijarha pominje se priprema Svetog i velikog Sabora Pravoslavne crkve, uz ocenu da se Predsaborske pripreme uspešno privode kraju. Očekuje se da bi termin tog Sabora mogao biti saopšten ili bar nagovešten tokom moskovskog susreta dvojice patrijaraha.

Bez obzira na otvoreno pitanje da li pravoslavlje u dijaspori treba da bude u nadležnosti Carigrada ili da i dalje ostane u sastavu svojih otadžbinskih matičnih crkava, arhiepiskop Ilarion Alfejev, šef diplomatije Ruske pravoslavne crkve izrazio je spremnost RPC za aktivn saradnju sa Carigradskom patrijaršijom, budući da je patrijarh Vartolomej poručio da Carigradska patrijaršija neće narušavati kanonsku teritoriju drugih pomesnih pravoslavnih crkava.

Carigradska patrijaršija je saopštila da predstojeći susret ima izuzetno veliki značaj za celokupno pravoslavlje i njegovo jedinstvo.

Patrijarh Vartolomej, kako javljaju ruski crkveni izvori, stiže sa velikom crkvenom svitom i trebalo bi pored Moskve da poseti Petrograd, Suzdal i Vladimir. Predviđen je takođe susret sa predsednikom Dmitrijem Medvedevim i studentima Duhovne akademije.

2024 © - Vesti online