Subota 24.08.2013.
14:20
RTS

Ode cela plata za đaka prvaka

Muke roditelja pred početak svake školske godine: Kako opremiti đaka
 

Solidarnost na delu kad muka natera. Roditelji organizovani. Skupe novac na gomilu, pa kod Kineza u kupovinu na veliko, zbog koje dobiju popust na školski pribor. Roditelji se snalaze kako znaju i umeju, a tu su, kako kažu, babe i dede.ž


I u ponudi ima svega. Najjeftinija sveska sa mekim koricama u hipermarketima je 10 dinara, u knjižarama košta dva puta više. One kvalitetnije sa sličicama poznatih crtanih junaka koštaju i preko 200 dinara. Rančevi su od 500 do čak 7.000 dinara, prazne pernice od 100, a pune do 1.500 dinara.  Ko napuni kese školskim priborom u većim trgovinama, račun preko 2.000 dinara može da plati i sledeće godine.
 

"Već je odličan odziv potrošača, ali najveći broj njih očekujemo pred sam početak školske godine", kaže Martina Petrović iz Sektora odnosa s javnošću "Deleza".
 

Bojan Savić, zaposlen u knjižari u Kragujevcu kaže da je slabija prodaja školskog pribora i udžbenici se kupuju na komad, a ne u kompletu. Roditelji beogradskih osnovaca ne kupuju udžbenike jer ih i ove godine besplatno dobijaju od grada.
 

"Grad Beograd, kako bi se nastavila praksa definisana skupštinskom odlukom, opredelio je oko 45 miliona za nabavku od preko 10.000 udžbeničkih kompleta", kaže Ljiljana Jovčić, sekretar u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu u Beogradu.
 

Učenici od prvog do četvrtog razreda i u drugim gradovima Srbije besplatno će dobiti udžbenike i radne sveske. U resornom ministarstvu kažu da je za to izdvojeno 700 miliona dinara.
 

"Cena ide od 7.000 za peti razred do 11.000 za osmi razred. U srednjoj školi je ta situacija obrnuta, za prvi razred srednje škole su najskuplji, a za četvrtu najpovoljniji", kaže Jelena Ivanović iz Zavoda za udžbenike.
 

Sve se više traže i kupuju polovne knjige, jer su tri puta jeftinije od novih, kažu njihovi prodavci.
 

"Dve za jednu, uzmemo dve polovne a dajemo jednu koju mušterija izabere", kaže Žarko Đorđević, ulični prodavac.
 

Na čekove, kredit, polovno, ili novo, tek, poslednjih dana raspusta roditelji u knjižarama ili na tezgama ostave celu platu. Za novu garderobu i patike, kažu, treba načeti i drugu platu.

2024 © - Vesti online