Nedelja 25.08.2013.
08:00
Vestionline

Ajfon troši više struje od frižidera?!


Najviše energije ode na prenos podataka
 

Većina te energije troši se za napajanje baza podataka odgovornih za spajanje na internet putem WiFi-ja, kao i za prenos podataka. Svetski komunikacioni sistemi na godišnjem nivou troše čak 10 odsto energije u celom svetu, odnosno 1.500 teravatsati, što je jednako godišnjoj potrošnji energije Japana i Nemačke zajedno! Samo jedan teravatsat dovoljan je za napajanje čak 90.000 domaćinstava čitavu godinu.

Kako je na tržištu sve više "pametnih" uređaja, koji su sve vreme onlajn, očekuje se da će saobraćaj na internetu u jednom satu uskoro premašiti godišnji internet saobraćaj iz 2000. godine. Za sve to je potrebno jako mnogo energije, a u budućnosti će biti potrebno još i više. Do 2035. godine, predviđa studija, biće potrebno tek nešto manje energije za napajanje komunikacionog "oblaka" od energije potrebne za rasvetu.

Grinpis upozorava da većina te energije dolazi iz uglja, odnosno čak 55 odsto u slučaju Epla. No, u Eplu ističu da žele da u potpunosti pređu na obnovljive izvore energije i dodaju da su u tome zasad uspeli na naivou od 75 odsto. Konačan cilj Epla je da bude što manje štetan za životnu sredinu, odnosno neutralan u emisiji ugljen-dioksida.

2024 © - Vesti online