Sreda 03.03.2010.
17:25
Vestionlne

Torbama protiv gladi u svetu

Ovaj dizajnerski duo upoznao se pre četiri godine kada su zajedno radile na projektima za Ujedinjene Narode, a ono čemu su svedočile inspirisalo ih je da pokrenu brand pod nazivom FEED. Njihova prva torba košta 60 dolara i reč je o krpenoj torbici kakvu nosimo u prodavnice, a taj novac namenjen je za obrok bilo kojem detetu na svetu kroz celu godinu.

"Problem gladi u svetu čini se kao neka daleka stvar koja utiče na tek nekoliko ljudi, što je žalosno. Raditi nešto kako bi se pomoglo da se taj problem reši zaista je divno osećanje", izjavila je jedna od dizajnerki, Laura Buš.

FEED sada ima više od desetak drugačijih modnih dodataka koje se prodaju u prodavnicama odeće u Njujorku, a njihove cene variraju od 15 do 195 dolara, a to je tako jer svaka od njih pruža pomoć na drugačiji način.

Na primer, nakon potresa u Haitiju, FEED je počeo da prodaje torbu "FEED Haiti Bag 50" koja tamošnjoj deci osigurava 50 školskih obroka. "Obroci koje deca dobijaju u školama sigurno su jedini pravilni i zdravi obrok za njih", izjavio je Markus Prior, portparol UN-a za Haiti.


Svake godine glad ubije više ljudi u zemljama u razvoju nego AIDS, malarija i tuberkuloza zajedno. Čak tri miliona dece umre od gladi pre svog petog rođendana, a 300 miliona dece svake večeri odlazi na počinak gladno.

OD 2007. godine FEED je donirao 5.5 miliona dolara UN-ovom World Food programu. "Glad je užasan osećaj, strašan način da se umre. Znajući da će samo zbog ovakvih prodaja gladna deca dobiti esenciju ljudskog života, hranu da ne budu gladna, vrlo je moćan osećaj", priznala je Gustafson.


 

2024 © - Vesti online