Petak 23.08.2013.
18:34
Beta

Blokiran račun Simpa - Dinkić zadovoljan, u firmi kukaju

Simpo je uložio žalbu na rešenje o prinudnoj naplati duga, koje mu je uručeno u četvrtak, i trazio je odlaganje izvršenja rešenja, ali je Poreska uprava odbila taj zahtev.

Račun Simpa blokiran zbog poreskog duga od 4,88 milijardi dinara
 


Odlazeći ministar: Ne može i jare i pare

Odlazeći ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić izjavio je da su prošla vremena kad su političari štitili kompanije od prunudne naplate poreskog duga i da će svi u Srbiji morati da plaćaju porez, saopštilo je Ministarstvo finansija.

On je, povodom blokade računa kompanije Simpo, rekao da se nulta tolerancija na neplaćanje poreza mora poštovati bez izuzetka i dodao da je to u interesu svih građana Srbije.


"Očito je da neko u Simpu hoće i jare i pare. Ovde neko želi da ne plaća porez i da ostane privatna kompanija. To je potpuno apsurdno. Oni su verovali da će ih neko politički zaštiti, ali ta vremena su prošla", rekao je Dinkić u Doljevcu kod Niša gde je uručio ugovore o podsticajima kompaniji Leone za izgradnju druge fabrike u Srbiji.


Milačić: Dinkić nas više ne voli

Predsednik Nadzornog odbora kompanije Simpo Borislav Milačić izjavio je da ta kompanija nije "državni neprijatelj broj jedan, za koga je proglašena" i dodao da će nadležnima u ponedeljak predati program za rešavanje problema poreskih dugovanja.


Milačić je na konferenciji za novinare rekao da će dug biti vraćen, a za stanje u "Simpu" optužio ministra Mlađana Dinkića.


"Gospodin Dinkić nas više ne voli, a jedan od razloga je njegov politički obračun. Mi ne želimo da budemo ni Dinkićeva, ni Dačićeva ni Vučićeva firma. Mi smo nacionalni brend. Naša ocena je da je blokada računa necelishodna i suprotna zaključcima Vlade iz 2010. godine, koji su na snazi. Blokada u Simpu uvedena je i pored najave direktora Poreske uprave Ivana Simiča da se ona neće primenjivati na preduzeća koja potpadaju pod zaključke Vlade o restrukturiranju, po kojem su takve firme izuzete od naplate javnih prihoda. Poreska uprava je tu činjenicu prenebregla", rekao je on.


Milačić je dodao da bi, ako nadležni organi prihvate plan Simpa, u veoma kratkom roku bilo razrešeno plaćanje poreskog duga. Prema njegovim rečima, Simpo je pripremio plan restrukturiranja koji sadrži ocenu stanja, interne mere i analizu troškova, zatim finansijsko restrukturiranje i plan za regulisanje poreskog duga.

2024 © - Vesti online