Petak 23.08.2013.
19:31
Beta

Srbija gubi 100 miliona evra godišnje zbog šverca duvana

Šverceri duvana plaćaju domaćim proizvođačima mnogo više nego legalni otkupljivači i prerađivači
 


"U Srbiji se, naročito od početka ove godine, povećao šverc duvana i cigareta, koje su jeftinije i do 20 odsto od onih u legalnim tokovima, a država gubi milione na nenaplaćenu akcizi i porez na dodatu vrednost (PDV)", rekao je predsednik te Grupacije Đorđo Radojičić na sednici u PKS.


Prema njegovim rečima, šverceri koji nemaju nikakve obaveze prema državi, plaćaju domaćim proizvođačima od pet do sedam evra za kilogram duvana, što je mnogo više nego što im nude otkupljivači i prerađivači duvana koji posluju legalno.


Na sednici je ocenjeno da je potrebno vratiti premije za duvan, koje su ukinute pre nekoliko godina, jer bi se na taj način, uz ulaganje od dva do pet miliona evra, omogućio povratak proizvodnje duvana u legalne tokove, a država ne bi imala gubitke od nenaplaćenih akciza i PDV-a, odnosno šverc 2.000 do 3.000 tona duvana.
 

Procenjuje se da je u Srbiji ove godine proizvedeno oko 7.000 tona duvana

Predstavnici duvanske industrije su apelovali na državu i da pojača inspekcijski nadzor proizvođača duvana i da uspostavi sistem koji bi omogući ukidanje subvencija registrovanim proizvođačima koji rade na crno. Od Minisatrstva finansija traže da se u ovoj godini poljoprivrednicima koji predaju duvan legalnim otkupljivačima isplati 0,5 evra po kilogramu duvana.


Direktorka Poslovne zajednice za industrijsko bilje Olga Čurović ocenila je da je problem sa otkupom duvana i povećanim švercom cigaret nastao nakon što je prestala zakonska obaveza da fabrike duvana otkupljuju domaći duvan.


Ona smatra da je potrebno ponovo vratiti te zakonske odredbe, jer bi se, kako je istakla, na taj način pomogla domaća poljoprivreda i individualna gazdinstva, koa i povećanje proizvodnih površina pod duvanom na 10.000 hektara.


Kao drugi ključni razlog povećanja sivog tržišta, navela je visoku stopu nezaposlenosti u Srbiji, koja je podstakla veliki broj ljudi da egzistenciju obezbede švercovanjem duvana.


Čurovićeva smatra da bi trebalo razmotriti i visinu akcize na duvan, čija je visina, koja je samo za kilogram rezanog duvana 2.500 dinara, možda jedan od razloga zbog koga je šverc povećan.


Predstavnicu Uprave za duvan rekli su da je prema njihovim procenama tržište duvana u Srbiji u prvih šest meseci ove godine bilo manje za 20 odsto nego u isto vreme lane, što je po njima posledica šverca i akcizne politike, ali i pada standarada stanovništva koje se odreklo cigareta.

2024 © - Vesti online