Petak 23.08.2013.
17:34 >> 23:09h
kss.rs

Blistaju u Vukovaru: Srbija u polufinalu EP!

Velika pomoć navijača: Srbija u Vukovaru ima ogromnu podršku
 

Srpske juniorke oduševile su naše brojne navijače ogromnom borbom, besprekornom kontrolom skoka i žestokom odbranom kojom su zaustavile sve najvažnije poluge rivala, a uz procenat šuta iz igre od skoro 52 odsto trijumf jednostavno nije mogao da izostane: Srbija - Rusija 72:62 (18:17, 17:10, 18:15, 19:20). Protivnik Srbije u polufinalu (subota, 18:15 časova) biće Francuska, koja je pobedila Tursku sa 73:42.

Hrabro su se srpske juniorke upustile u dvoboj sa odličnom selekcijom Rusije. Bile su potpuno ravnopravne u skoku, imale bolji procenat šuta, što im je omogućilo da imaju minimalnu prednost čitavim tokom prve četvrtine koja završena našim vođstvom 18:17. Izabranice selektora Kovačića, pojačale su još više ritam u nastavku meča, snažnom odbranom i odličnim akcijama Sanje Mandić, Aleksandre Crvendakić i Dragane Stanković zadavale dosta promlema rivalu, da bi posle trojke Julijane Vojinović stekle osam poena prednosti u 14. minutu - 27:19, koju su požrtvovanom i kolektivnom igrom uspele da sačuvaju do kraja prvog poluvremena - 35:27. Naš mladi tim je u potpunosti zaustavio plejmejkera Rusije Kseniju Levčenko i najboljeg strelca Polinu Fedorovu, a koliko je bio agresivan u fazi odbrane najbolje govori podatak o devet osvojenih lopti.

Krenule su reprezentativke Rusije veoma agresivno u drugom delu meča, uspele brzo da smanje na 37:32, ali su Aleksandra Crvendakić i Sanja Mandić sa dve uzastope trojke bile najzaslužnije za seriju od 10:0 i vođstvo Srbije od 15 poena razlike u 25. minutu - 47:32. Kako je vreme odmicalo rival je ispoljavao sve više nervoze, češće grešio, što su srpske juniorke maksimalno koristile da mudrom igrom očuvaju ogoman kapital i trasiraju put u polufinale. Posle novih poena borbene Sanje Mandić (sedam osvojenih lopti), Srbija je u 34. minutu povela sa rekordnih 59:42, tako da je slavlje na klupi našeg tima moglo da počne još mnogo pre poslednjeg zvuka sirene. Nešto opuštenija igra u samoj završnici pomogla je selekciji Rusije da samo donekle ublaži težak i verovatno neočekivan poraz - 72:62.

"Pred ovakvim navijačima u Vukovaru, mi jednostavno ne smemo da odigramo slabo i izgubimo. Imali smo izvanrednu podršku, ali smo i prikazali sjajnu igru. Da ne spominjem učinak naših najboljih igračica, jer su i one koje imaju epizodne uloge odigrale za Oskara. Nije bilo slabog mesta u našem timu, praznih minuta, kao ni nepotrebnih grešaka i brzopletosti kao što smo znali da radimo na nekim prethodnim mečevima. Danas su devojke odigrale gotovo savršeno. Ne znam šta je bilo bolje u našoj igri, odbrana, šut ili skok igra. Iako su Ruskinje u proseku mnogo više od nas imali smo čak 11 uhvaćenih lopti više od njih. Što uz 19 osvojenih lopti dovoljno govori sa kolikom su željom i entuzijazmom igrale naše reprezentativke. - istakao je Zoran Kovačić" selektor ženske U18 reprezentacije Srbije.

SRBIJA: Ćorda 4, Stevanović, Rodić, Piper 6, Luković, Spasojević, Mandić 14, Crvendakić 21, Maletić 4, Vojinović 3, Stanković 20, Ćirić.

RUSIJA: Levčenko 9, Ilinova, Safonova, Kolosovskaja 19, Fedorova 7, Šomodi 14, Komarova 2, Degtiarskaja, Sema 4, Šukina, Šćetina 7.

2024 © - Vesti online