Petak 23.08.2013.
16:11
Sponzorisani tekst

Pravo na povraćaj PDV-a u Srbiji na pumpama NIS-a

Pojedini privatni prevoznici, uz ispunjenje određenih uslova, imaju pravo na povraćaj PDV-a u Srbiji na benzinskim stanicama NIS-a
 

Naime, oni ostvaruju pravo na povraćaj PDV-a na naftne derivate i ostale proizvode koje kupe na NIS-ovim benzinskim stanicama ukoliko je iznos PDV-a za povraćaj viši od 200 evra u dinarskoj protivvrednosti i pod uslovom da Republika Srbija ima reciprocitet u pogledu povraćaja PDV-a sa zemljom iz koje dolaze.


Trenutno Srbija ima reciprocitet u ovoj oblasti sa Holandijom, Nemačkom, Slovačkom, Hrvatskom, Danskom, Austrijom, Belgijom, Slovenijom, Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Makedonijom. Pored nabrojanih zemalja, uskoro bi pravo na povraćaj PDV-a trebalo da imaju i prevoznici iz Turske.


Inostrani prevoznici koji se bave prometom dobara i usluga ostvaruju pravo na povraćaj PDV-a tako što Centrali Poreske uprave podnesu zahtev (na tzv. obrazcu REF 1), kao i potvrdu o registraciji za PDV, zajedno sa plaćenim računima. Poreske vlasti, nakon provere da li su ispunjeni uslovi za povraćaj PDV-a, odlučuju o zahtevu u roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva donošenjem rešenja, a u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja vrši se povraćaj PDV-a.

2024 © - Vesti online