Petak 23.08.2013.
12:31
Beta

''Seme novog zla ne sme da klija''

"Ahmići, Blajburg, Jadovno, Jasenovac, Kampor, Križančevo Selo, Ovčara, Paulin Dvor, Sarajevo, Sijekovac, Srebrenica, Tezno... Na ovom strasnom i predugačkom nizu boli, na desetinama spomenika i neobeleženih grobnica odao sam počast žrtvama rata, totalitarizama i mržnje, duboko verujući da iz njihovih humki više nikad ne sme klijati seme novog zla", naveo je Josipović.

Ivo Josipović

Povodom Evropskog dana sećanja na žrtve totalitarnih režima, Josipović je u poruci naveo i da prošlost ne može da se menja, ali da iz nje mora da se uči. Obeležavajući Evropski dan sećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, sećamo se svih žrtava totalitarizma, kao i žrtava ratova širom sveta, jer su i ratovi i nehumana dela za vreme rata u svojim korenima često imali totalitarizam ili mržnju i prezir prema čoveku i njegovom životu, napisao je hrvatski predsednik.

"Svesni smo kako iskrenog pomirenja i oproštaja nema bez uvažavanja žrtve, bez zajedničkog sećanja i saučešća prema svim nevinim žrtvama", naveo je Josipović.

Osuđivati totalitarne i autoritarne režime i tendencije, učiti o njihovim uzrocima i posledicama i čuvati mir, demokratiju i ljudska prava, znači biti odgovoran prema budućnosti, zaključio je hrvatski predsednik.

2024 © - Vesti online