Petak 23.08.2013.
10:20
Beta

Ukrali nam foru: Nova kampanja u SAD - Kupujte samo američko!

Prodavnica Volmarta, američkog trgovinskog lanca
 

Taj najveći maloprodajni lanac sveta priredio je u četvrtak "samit" prodavaca, dobavljača i domaćih državnih zvaničnika u nadi da će patriotizam kupaca pomoći povratak industrije u SAD. Na skup su došli predstavnici 500 proizvođača, osam guvernera, američki sekretar za trgovinu Peni Priker i zvaničnici iz tridesetak država.

Pre sedam meseci "Volmart" koji robu prodaje s velikim popustima, najavio je plan da tokom narednih deset godina kupi američke robe za 50 milijardi dolara više nego tokom prethodne decenije. Međutim, to je svega desetak odsto vrednosti robe koju će "Volmart" prodati samo ove godine.


Ali, ako i drugi trgovci učine isto, to bi u SAD robe povećalo prodaju proizvedene u Americi za 500 milijardi dolara tokom naredne decenije.


Ta kampanja može da posluži za jačanje ugleda "Volmarta" koji je stalno na udaru zbog ignorisanja prava zaposlenih i malih plata, te važi za uništitelja radnih mesta.
Neki stručnjaci ukazuju da je upravo "Volmart" pre dve decenije predvodio seobu industrije iz SAD u Kinu i druge zemlje u potrazi za najjeftinijom radnom snagom, i time izneverio svog osnivača Sema Voltona (Sam Walton, 1918-1992.) čija je parola bila "Kupujmo američku robu".


Bert Flikinger, predsednik konsultantske firme za maloprodaju "Stratedžik risors grup" rekao je da je "pustošenje proizvodnje u SAD trajalo dve decenije, te će biti potrebne bar dve decenije da se poizvodnja vrati". On je dodao da očekuje da će se i tada u SAD vratiti tek delić proizvodnje preseljene u inostranstvo.


"Volmart" je sličnu kampanju za kupovnu američke robe vodio sredinom 1990-tih godina, ali je akcija propala jer cene robe nisu bile dovoljno niske za njegove, poslovično siromašne, ali mnogobrojne kupce.


Sada se direktori zaklinju da će ići mnogo dalje od marketinške kampanje i analizirati svih 1.300 kategorija proizvoda iz azortimana "Volmarta" - od peškira do elektronike, da bi utvrdili šta sve može da se proizvede u SAD.


Obnavljanje proizvodnih radnih mesta u SAD je ovih dana glavna tema. Stopa nezaposlenosti je 7,4 odsto što jeste najmanje za četiri i po godine, ali je u zdravim privredama ta stopa skoro upola niža - između pet i šest odsto.


"Volmart" i drugi veliki trgovci su pod paljbom i jer ne haju za bezbednost radnika u fabrikama u inostranstvu. Pritisak na njih se povećao posle rušenja jedne fabrike prošlog proleća u Bangladešu u kojoj je poginulo 1.129 ljudi. To je bila najsmrtonosnija nesreća u istoriji industrije odeće.

2024 © - Vesti online