Petak 23.08.2013.
14:03
J. L. Petković - Vesti

Deset hiljada Srba sa Kosmeta ostaje bez primanja

Srbi sa severa Kosova (Foto-arhiva)
 

Predloženo je da pomoć može biti najviše do 80 odsto minimalne zarade u Republici, utvrđene za decembar prošle godine. Prema nacrtu u koji su "Vesti" imale uvid, "finansijska podrška predviđena je u oblasti obrazovanja, zdravstva, socijalne politike, kulture, infrastrukture, telekomunikacija, finansijske, pravne, tehničke i kadrovske pomoći u svim oblastima od značaja za Srbe i druge nacionalne zajednice i etničke grupe" na Kosmetu. Nadzor nad izvršenjem ovog zakona imala bi Kancelarija za KiM.


Ovaj predlog nije prihvatio sindikat Kosova i Metohije. Pokrajinski odbor DSS smatra da će ovim zakonom hiljade kosovskih Srba ostati bez posla i naći se na socijali sa primanjima od 7.000 do 9.000 dinara mesečno.
 

Marko Jakšić

- To je dokaz da izlaskom Srba na izbore sve institucije države Srbije faktički idu po jurisdikciju vlade Kosova, i svi Srbi koji rade u tim institucijama naći će se na ulici. Reč je o oko 10.000 ljudi. Srbi izlaskom na izbore u režiji Prištine gube radna mesta, a umesto plata dobiće socijalu - kaže Marko Jakšić, lider DSS-a sa severa KiM.


Ovo je druga verzija Nacrta zakona, koju je Kancelarija za KiM pripremila posle Briselskog sporazuma. Predviđa se da ovaj zakon počne da se primenjuje 1. januara 2014.

2024 © - Vesti online