Četvrtak 22.08.2013.
22:50 >> 23:01h
mozzartsport.com

Kvalifikacije za Ligu Evrope: Crno-beli minimalac

 Miloš Jojić
 

Kao u 144. večitom derbiju, mladi reprezentativac je opet bio čovek odluke, samo što sad nije čekao 90. minut. Poranio je, 20 minuta pre kraja prve utakmice završnog eliminacionog kola izveo minijaturu dostojnu aplauza i posle solo prodora rezantnim udarcem u suprotni ugao doneo srpskom prvaku finu prednost: Partizan - Tun 1:0.

Crno-beli su napravili veliki korak ka plasmanu u grupnu fazu Lige Evrope, razveselili Grobare i kupili bar sedam dana mirnih priprema za revanš u Švajcarskoj. Za nijansu bolja partija nego u duelima sa Širakom i Ludogorecom se isplatila, mada bi bilo nepošteno da se Saša Ilić i društvo sakriju iza ’’na mišiće’’ izvojevanog minimalca. Za eliminaciju Tuna potrebno je da ne prime gol u gostima ili da budu efikasniji nego večeras i ako na ta dva detalja poradi Vuk Rašović imaće Srbija i ove jeseni bar jedan klub pod kapom UEFA. Kad se saberu šanse iz prvog poluvremena još izgleda da smo gledali dobru utakmicu, pošto je iu tom statističkom parametru posle 45 minuta bilo 3:2 za domaćina. Doduše, valjane akcije sa obe strane su izostale, pre će biti da su greške i neki čudan srah u nogama igrača obe ekipe kumovali prilikama, od kojih su neke bile iznenađujuće i za planirane egzekutore.
 

Na primer, Saša Marković se pre nego što je sekundara obrnula krug postarao da iz slobodnjaka proveri koliko je budan Favr, Mitrović nije uspeo da poentira iz velike gužve, a Jojić je ostavio utisak zatečenog fudbalera posle centaršuta Aksentijevića i nespretne intervencije odbrane Tuna, lopta ga je pogodila u petercu, da bi je sekund kasnije jedan gostujući fudbaler zaustavio ispred gol linije. Dosta pogrešnih dodavanja na sredini, loše komunikacije u renoviranoj odbrani i poprilična nezainteresovanost da se posle izgubljene lopte isprati protivnik stvorili su od Partizanovih fudbalera u poslednjoj liniji glinene golubove, prepuštene na milost i nemilost Švajcarske.

Srećom po Stojkovića, igrači Tuna ne umeju mnogo sa loptom, pa su dve situacije za vođstvo olako proćerdali. Prvo je debitant Petrović zaustavio opasnu kontru gostiju, a onda Milan Obradović manirom fudbalera dostojnog da igra Ligu šampiona uklizao Zufiju i sprečio ga da priredi senzaciju. Ako u prvom delu nije imao previše posla, onda se već početkom drugog Vladimir Stojković razbranio, samouverneo gospodario šesnaestercem i čuvao dve nule na semaforu, koje si, kako se odvijala situaicja na terenu, predstavljali sasvim pristojan rezultat za crno-bele.
 

Jedino što se takvim ishodom nije mirio Vuk Rašović, pa je uvođenjem Nikole Ninkovića ubrzao igru i ta izmena u 56. minutu ispostavila se ključnom. Domaćin je zaigrao brže, smislenije, opuštenije, kao da im je neko skinuo lance sa nogu. Odbrana Tuna se povijala pred naletima rastrčalih crno-belih, a definitivnmo je pala u 70. minutu, kad je Miloš Jojić, popularniji kao Zeka, na već opisan način, poslao loptu tamo gde nije u završnici prvog poluvremena. I zakazao žurku u Humskoj 1 posle dužeg vremena. 

PARTIZAN  - TUN 1:0

 

PARTIZAN: Stojković, Aksentijević, Obradović, Stanković, Petrović, Đemba Đemba (od 46. Malbašić), Marković, Jojić, Ilić, Grbić (od 56. Ninković), Mitrović. Trener: Vuk Rašović.

TUN: Favr, Lithi, Zigfrid, Sulmoni, Vitver, Sanogo, Hediger, Martinez (od 79. Kasio), Zufi, K. Šnenuvli (od 69. Fereira), M. Šneuvli (od 86. Sadik). Trener: Urs Fišer.

 

STRELAC: Jojić u 70. minutu. STADION: Partizana. GLEDALACA: 14.050. SUDIJA: Sergej Bojko (Ukrajina).

2024 © - Vesti online