Četvrtak 22.08.2013.
22:54
Beta

Putin: Ukrajino, ne potpisuj sporazum s EU, inače...

Vladimir Putin

"Ako naše komšije (Ukrajinci) krenu ka liberalizaciji carinskog režima sa EU... onda zemlje Carinske unije (Rusija, Kazahstan i Belorusija) treba da razmisle o zaštitnim merama. Ta mogućnost postoji", rekao je Putin kako prenose ruske agencije.


Putin je rekao da će, ako se liberalizuje postojeći carinski režim između Ukrajine i EU, ukrajinsko tržište biti preplavljeno kvalitetnim i jeftinijim evropskim proizvodima što će negativno uticati i na ruske proizvođače.


"To bi moglo da stavi naše proizvođače u veoma težak položaj", rekao je ruski predsednik.


Rusija je već upozorila Ukrajinu prošle nedelje da će Moskva pojačati kontrolu ukrajinskih proizvoda u slučaju da potpiše "samoubilački" sporazum o povezivanju sa EU.


Moskva već nekoliko godina pokušva da ubedi Ukrajinu da se okrene od Evrope i pridruži Carinskoj uniji u kojoj su Rusija, Kazahstan i Belorusija.


Ukrajina se nada da će u novembru potpisati sporazum o povezivanju sa EU. Potpisivanje sporazuma odloženo je više puta zbog zatvaranja bivše premijerke Julije Timošenko, osuđene zbog zloupotrebe službenog položaja, dok EU smatra da je presuda deo političkog progona.

2024 © - Vesti online