Subota 24.08.2013.
02:22
Vesti

Okeani uskoro pred kućnim pragom

Sada je, daleko više nego ikada pre i zvanično potvrđeno da je najveći uzrok klimatskih promena, 95 odsto, čovek čije aktivnosti dovode do sve većeg zagađenja atmosfere i stvaranja efekta staklene bašte. Samo za poslednjih nekoliko nedelja, ove promene "vide" se na izuzetno jakim toplotnim talasima u Aziji i na Aljasci.

Foto: Ilustracija


Za ovakav izveštaj Australija je s debelim razlogom zainteresovana. Na Petom kontinentu promene su očigledne, što u temperaturama, što u rastu okeana koji sve više preti obalama. Predviđeni rast okeana za 82 santimetra imaće neverovatne posledice po obalske gradove svugde u svetu, saopštio je Rojters.


Procenat verovatnoće da je čovek kriv za klimatske promene doživeo je bitnu evoluciju. Još 1995, tvrdilo se da su ljudske delatnosti odgovorne za 50 odsto promena. Šest godina kasnije postotak je otišao na 66 odsto, a 2007. na 90 odsto.


Do sada, u nastojanju da nešto učine, 200 zemalja, među kojima i Australija, izrazile su spremnost da će smanjivanjem aerozagađenja pomoći da rast temperatura ne bude više od dva stepena Celzijusa. Samo par država na putu je i da ostvari taj cilj.

2024 © - Vesti online