Četvrtak 22.08.2013.
15:45
Beta

FBI: Neutralisali smo ''Anonimuse''

Zvaničnik FBI-ja Ostin Berglas (Austin P. Berglas) rekao je da ''Anonimni'' već neko vreme nisu imali značajnijih sajbernapada, i ocenio da se taj pad aktivnosti direktno može pripisati hapšenju članova Lulz sikjuritija ili, skraćeno, Lulzseka (LulzSec).

Foto: Ilustracija

"Svi ti (uhapšeni) momci bili su glavni igrači u pokretu 'Anonimnih' (Anonymous) i mnogi ljudi su se ugledali na njih, samo zbog onog što su radili", rekao je Berglas.

Svih pet članova Lulz Sikjuritija (Lulz Security ili LulzSec) priznalo je krivicu pred sudom. Ta hakerska grupa je preuzela odgovornost za sajbernapade na kompaniju
Soni pikčers i TV seriju "X faktor", a bila je poznata i po napadima na sajtove američke vlade i vladinih agencija iz te zemlje.

Berglas, agent FBI-ja iz Njujorka, rekao je da pokret još postoji, ali da nema više poziva na velike akcije. Prema njegovim rečima, hapšenje uticajne grupe iz zajednice ''Anonimnih'' stvorilo je "ogroman efekat odvraćanja" na ostale
pripadnike time što je među njih ubačeno nepoverenje.

Do hapšenja je došlo 2012. godine, uz pomoć dojavljivača - veoma uticajnog hakera Hektora Monsegura zvanog "Sabu", koji je posle sopstvenog privođenja počeo da sarađuje sa FBI.

''Strah da bi jedan od 'njihovih' mogao da ih 'otkuca' posejalo je seme nepoverenja u hakerskom kolektivu'', ocenio je Berglas.

2024 © - Vesti online