Četvrtak 22.08.2013.
11:24 >> 13:50h
Srna

Francuska: Napasti Asada, ako treba, i bez UN

Svet se zgražavao nad fotografijama mrtve dece
 

"Međunarodna zajednica bi trebalo da reaguje upotrebom sile u Siriji, ali ne dolazi u obzir slanje trupa na teren", izjavio je francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus francuskoj televiziji BFM.

Svetski mediji su juče ceo dan objavljivali potresne fotografije mrtve dece koja su, kako sirijska opozicija tvrdi, stradala usled napada hemijskim oružjem na predgrađe Damaska. 

On je dodao da takvu odluku treba doneti "na drugi način", ako ne može da je donese Savet bezbjednosti UN. Francuski zvaničnik nije objasnio ovaj stav.

Šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu je takođe zatražio danas intervenciju međunarodne zajednice u Siriji, ocenjujući da je "odavno pređena crvena linija".

"Veliki broj crvenih linija je pređen", kazao je Davutoglu u Berlinu posle razgovora sa ministrom spoljnih poslova Nemačke Gidom Vesterveleom.

Sirijske vlasti i vojska odbacili su optužbe za napad hemijskim oružjem, uz ocenu da je reč o lažima kojima se želi privući pažnja inspektora UN za hemijsko oružje, koji su ranije doputovali u Siriju.

Neimenovani zvaničnik sirijskih službi bezbednosti rekao je agenciji Frans pres da bi bilo "političko samoubistvo" da se prvog radnog dana misije UN u Siriji upotrebi hemijsko oružje.

"Svi analitičari kažu da nam nije u interesu da u sadašnjim okolnostima upotrebimo hemijsko oružje, dok se komisija nalazi na licu mesta", dodaje on.

Stručnjaci UN od nedelje se nalaze u Siriji. Oni sada treba da utvrde da li je korišćeno hemijsko oružje u ranijim napadima kod Alepa, Damaska i u Homsu.

2024 © - Vesti online