Četvrtak 22.08.2013.
08:00
RTS

Bolno rađanje "svemirske bebe"

Energija "beži" od tek rođene zvezde
 

Fotografije jedne "bebe" izazvale su veliko interesovanje u naučnim krugovima, ali o njima pričaju i astronomi amateri, pa i potpuni laici. Teleskop ALMA u Čileu uspeo je da zabeleži svetlost koja se razlivala iz tek rođene zvezde. Na snimku je ovekovečeno udaljavanje materije od "bebe" neverovatnom brzinom, sijajući pre stapanja sa okolnom prašinom i gasovima.

Prema navodima astronoma, svetleći objekti kreću se brže nego što je do sada zabeleženo i mnogo "energičnije" nego što se ranije mislilo da je to moguće. Kako su to slikovito opisali - porođaj je bio bolan, jer je zvezda izbacivala materijal u svemir brzinom i do milion kilometara na sat!

Herbig-Aro objekat koji je zabeležio teleskop u Čileu nazvan je "HH 46/47", udaljen je 1.400 svetlosnih godina i nalazi se u sazvežđu Jedra. ALMA (Atacama Large Millimeter Array) čini niz od 66 antena, to jest radio-teleskopa, relativno je nov sistem, a nalazi se u jednom od najsuvljih područja na planeti, pustinji Atakama.

Šta je Herbig-Aro?

 

Svetleća maglina "HH 46/47" je Herbig-Aro objekat, to jest manja maglina koja se javlja prilikom nastanka zvezde. Takve magline prvi su do detalja proučavali, sredinom 20. veka, američki astronom Džordž Herbig i njegov meksički kolega Giljermo Aro, po kojima su ti nebeski objekti i nazvani.

2024 © - Vesti online