Sreda 21.08.2013.
18:36
Beta

Vlada kupila hotel za 2,1 a prodala za 1,5 miliona

Hotel Jugobanke na Kopaoniku
 

Odluka o prodaji hotela Jugobanke kompaniji iz Abu Dabija doneta je na osnovu Zaključka Vlade Srbije od 15. jula, a hotel je prodat neposrednom pogodbom. Osnov za Zaključak vlade o prodaji odmarališta na Kopaoniku bio je Sporazuma između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Republike Srbije, potpisan 17. februara 2013. godine, a ratifikovan u Skupštini Srbije 15. marta.

DS: Da li je to nova ekonomska politika Vlade?

 

Demokratska stranka pozvala je danas Vladu da kaže ko je dao odobrenje da se hotel na elitnoj lokaciji na Kopaoniku proda za 30 odsto procenjene vrednosti, odnosno za samo 600 evra po kvadratu.

 

"Postavlja pitanje da li su primeri nove ekonomske politike Vlade Srbije prodaja hotela Jugobanke na Kopaoniku i nedavna prodaja imovine Vršačkih vinograda i da li je plan Vlade da izvede Srbiju iz krize tako što će prodavati državnu imovinu u bescenje kako bi se prikazala lažna slika da ipak imamo investitore?", upitala je DS.

Tim sporazumom predviđeno je da saradnja dve zemlje obuhvata sticanje nepokretne imovine u državnom vlasništvu, kao i zajedničko ulaganje u projekte koji uključuju nepokretnu imovinu u državnom vlasništvu.

"Srbija se obavezala da će prodati određenu nepokretnu imovinu subjektima u UAE, ili će investirati zajedno sa njima, po pravilima i pod uslovima dogovorenim Sporazumom, što će biti regulisano posebnim kupoprodajnim ili drugim ugovorima", istakla je Direkcija.

Objašnjeno je da je međudržavnim sporazumom regulisano i da ugovori, sporazumi, programi i projekti neće biti predmet javnih nabavki, javnih tendera, javnog nadmetanja i sličnih procedura utvrđenih u skladu sa zakonodavstvom Srbije.

Direkciji za imovinu Srbije je hotel Jugobanke na Koponiku prodala Agencija za osiguranje depozita, koja je stečajni upravnik Jugobanke. Prodaja je obavljena neposrednom nagodom po ceni od 2,1 milion evra, što je 60 odsto manje od cene koju je procenio sudski veštak. Prethodno je bilo pet pokušaja prodaje hotela Jugobanke na Kopaoniku, i to tri puta licitacijom i dva puta tenderom.

2024 © - Vesti online