Utorak 20.08.2013.
23:11
b92.net, telegraph.co.uk

Šok za muškarce: Žene su izmislile pivo!

Foto: Ilustracija
 

Sudeći po članku koji je objavio britanski Telegraf, pre skoro 7.000 godina u Mesopotamiji ženske sposobnosti su bile toliko cenjene da je jedino njima bilo dozvoljeno da prave pivo i vode mesta na kojima se ono točilo, a ono je čak bilo smatrano darom boginja.

Pivo je danas, posle čaja, najpopularniji napitak na svetu. Ubraja se u slabija alkoholna pića, jer ima od 3—13 procenata alkohola, a prosečno pivo gotovo u potpunosti je sačinjeno od vode (92%).

Prema dnevniku sa broda "Mejflauer", kojim su prvi kolonisti stigli u SAD, oni su se iskrcali na obalu kod današnjeg Plimuta, iako su nameravali da odu mnogo dalje, zato što im je na brodu ponestalo piva.

U najskuplja piva na svetu spadaju belgijsko "End of History" (pakuje se unutar punjenih životinja, pa ga ispijate doslovno iz njihovih usta, košta 765 dolara, a proizvedeno je samo 12 flaša - 7 lasica, 4 veverice i jedan zec).

Zatim slede egipatsko "Tutankamon ejl" (stiže iz pivare kraljice Nefretiti a napraljeno je po prastaroj recepturi, postoji hiljadu boca a prva je prodata za 7.686 dolara), američko pivo "Utopias" (sadrži 27% alkohola, stari godinama u buradima od šerija, brendija, burbona i viskija i košta 150 dolara), "Antarctic Nail Ale" napravljeno u Pertu (smatra se najčistijim na svetu jer se pravi od vode sa Antarktika, boca košta 800 dolara).

2024 © - Vesti online