Utorak 20.08.2013.
18:20 >> 18:49h
Srna

Dačić za rehabilitaciju Aleksandra Rankovića

Aleksandar Leka Ranković, nekadašnji šef OZNA
 

"Ranković nikada nije doživeo političku rehabilitaciju, a suština njegove smene nisu bile lažne optužbe o prisluškivanju Tita, nego politika usmerena protiv interesa srpskog naroda i Srbije", rekao je Dačić.

On je podsetio da je Ranković razrešen svih državnih funkcija na Brionskom plenumu 1966. godine, posle izbijanja afere zbog prisluškivanja predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, za koju je okrivljen.

"Posle smene Rankovića usledila je antisrpska politika, koja je dovela do Ustava iz 1974. godine i do potpunog rasturanja Srbije, a u tome su, naravno, krivi i srpski komunisti koji su to dozvolili", rekao je Dačić.

Ivica Dačić je položio venac na grob Aleksandra Rankovića
 

Ranković je bio i osnivač i šef Odeljenja za zaštitu naroda (OZNA), iz koga je nakon reorganizacije nastala Uprava državne bezbednosti (UDBA). Dačić je naveo da Srbi na Kosovu i Metohiji i dan danas govore o Rankoviću sa divljenjem, mada je u njegovoj politici "sigurno bilo i grešaka".

"Da li je on bio u pravu ili nije i šta je srpski narod mislio o njemu, najbolje je iskazano na njegovoj sahrani, čijih snimaka danas gotovo da nema", rekao je Dačić. On je najavio da će tražiti od državnih arhiva da se nađu snimci Rankovićeve sahrane, kojoj je prisustvovalo oko 100.000 ljudi.

2024 © - Vesti online