Utorak 20.08.2013.
15:49
Beta

Krivične prijave zbog pevanja u Bratuncu

Kolo u Bratincu uz pozivanje na novo nasilje
 

U saopštenju se navodi da javnost BiH treba da zna da je jedina razlika između te i svih prethodnih manifestacija tog tipa u tome što je manifestacija ove godine snimljena i postoje dokazi o "pozivima na nove pokolje koji su stvar redovne prakse, koji se po pravilu događaju uz blagoslov organa vlasti".

Koalicija Prvi mart je koalicjija organizacija civilnog društva, udruženja žrtava, udruženja boraca, organizacija povratnika, izbeglih i raseljenih iz BiH.

"Prvi mart najoštrije osuđuje MUP RS koje ni ove, kao ni ranijih godina, nije našao za shodno da po službenoj dužnosti pokrene istragu zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora i netrpeljivosti, te sprečavanja povratka izbeglih i raseljenih lica, dok bar jedan od ova dva skupa ima redovnu budžetsku podršku lokalnih vlasti", dodaje se u saopštenju.

Sa jučerašnjeg narodnog veselja u Bratuncu na Jutjubu se pojavio snimak na kojem okupljeni pevaju "Oj Pazaru, novi Vukovaru, a Sjenice nova Srebrenice".

"Prvi mart ponavlja da su pozivi na novo klanje, koji se ponavljaju iz godine u godinu, pod patronatom i uz podršku vlasti, pravo lice vlasti u RS", ističe se u saopštenju.

Iz te kolaicije su istakli da će se nastaviti da se bore za BiH, pozivajući sve građane "izbegle, prognane i nasilno proterane iz RS" da na sledećim izborima 2014. godine glasaju tamo gde su živeli 1991. godine i "tako pokažu šta misle o politici aparthejda koju sprovodi vlast RS".

2024 © - Vesti online