Utorak 20.08.2013.
12:45
Srna

NATO zna i krije: "Za Markale odgovorne Izetbegovićeve snage"

Masakr na Markalama
 

Norveški profesor sa bliskim vezama u NATO savezu ispričao je da su mu predstavnik kriznog štaba NATO, predsedavajući u vojnom komitetu NATO Vigleik Eide, i kasniji norveški ministri odbrane i spoljnih poslova saopštili da je zaključak istrage bio da je za bombardovanje odgovorna "bosanska strana", kako je nazvao snage pod kontrolom Izetbegovića.

Pročitajte još: Pada laž o Markalama?

"Svi su rekli da je zaključak NATO bio da se radilo o bosanskom napadu na vlastito stanovništvo. Ali ovo nikad nije saopšteno javno", rekao je Tunander tokom konferencije pod nazivom "Nordijski razgovori o miru" u švedskom gradu Degerforsu.

On je tokom predavanja "Posle Libije – Sirija i stalne članice Saveta bezbednosti UN", upoređivao propagandu iz Libije i Sirije sa onom iz rata u BiH.

"Izgleda da je uobičajeno da se, na primer, uoči odluka u UN, izvode takozvane 'folsfleg operacije', dakle prevare napadom na vlastito stanovništvo, da bi na taj način bio dat legitimitet vojnoj intervenciji", rekao je norveški stručnjak.

Na konferenciji pod nazivom "Nordijski razgovori o miru" učestvovalo je više organizacija i mirovnih aktivista iz Švedske, Norveške i Danske, a među njima bila je i organizacija "Justicija Paks Veritas" sa sedištem u Stokholmu, koja se bavi pitanjima konflikata u bivšoj Jugoslaviji.

Konferencija je održana od 9. do 11. avgusta, a prvi put je organizovana prošle godine, takođe, u gradu Degerforsu.

Za granatiranje sarajevske pijace Markale Haški tribunal osudio je srpskog generala Stanislava Galića, dok se taj ratni zločni nalazi i u optužnicama protiv nekadašnjeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića i generala Ratka Mladića.

2024 © - Vesti online