Utorak 20.08.2013.
13:06
N. S. Preradović - Vesti

Carinski rat protiv Srbije

Komšije iz Bosne se boje konkurencije iz Srbije
 


Najnoviji primer je najava Bosne i Hercegovine da će uvesti akcize na pivo iz Srbije. Beograd je već alarmirao Evropsku uniju zbog namere komšija da promene način obračuna akciza za pivo kojim bi taj namet bio viši za pivare iz Srbije.  Srbija smatra da bi time pivare iz Srbije koje izvoze pivo u BiH bile indirektno diskriminisane, kao i da bi bile povređene odredbe CEFTA sporazuma i narušena konkurencija.

Niža carina za duvan iz Hrvatske


Bez obzira na to što je sada članica EU, Hrvatska će najverovatnije i dalje, u trgovanju sa Srbijom, imati povoljniji trgovinski režim. To znači da se carina na cigarete uvezene iz ove države neće naplaćivati po stopi od 57,6 odsto, već višestruko nižima, koliko su iznosile i do sada. Hrvatska treba da ostane bez preferencijalnog statusa koji je uživala u izvozu duvana u CEFTA regionu, koji je podrazumevao znantno niže carine nego u EU. Zagreb je tražio da mu se nakon ulaska u EU omogući izvoz 1.625 tona cigareta godišnje po preferencijalnoj stopi od 15 odsto.


BiH štiti svoje

 

EU poznaje diferencirane akcize, s tim da je godišnja granica prodaje piva 200.000 hektolitara, a ne 400.000 koliko planira BiH. BiH je 2009. donela Zakon o zaštiti domaće proizvodnje kako bi zaštitila svoje pivare, ali su neke odredbe bile u suprotnosti sa sporazumom CEFTA i bilateralnim sporazumima koje BiH ima sa državama u regionu.

Pomoćnik ministra spoljne i unutrašnje trgovine Srbije Bojana Todorović kaže da se na ovaj način krši sporazum CEFTA, jer postoji zabrana fiskalne diskriminacije između domaćih i stranih proizvođača.


- Komšije iz BiH na ovaj način žele postići nižu cenu njihovog piva od konkurencije. Cilj je da zaštite svoje male pivare, ali bi štetu pretrpeli veliki proizvođači iz Srbije koji na bosansko tržište izvoze zavidne količine piva - poručili su iz Ministarstva trgovine Srbije.
 

To nije usamljen slučaj, jer Makedonija četvrtu godinu zaredom ograničava Srbiji izvoz brašna i pšenice. Razlog je što je srpsko brašno kvalitetnije i košta 210 evra po toni, dok makedonsko košta 225 evra. Na taj način oni štite svoje proizvođače. Makedonija se obavezala da će u razumnom roku eliminisati spornu odluku o ograničavanju uvoza pšenice i brašna, ali taj rok nije preciziran.
 

Što se tiče Kosova, u tu pokrajinu nije dozvoljen izvoz jestivog ulja iz Srbije, jer u Prištini postoji distributivni centar za teritoriju Kosova.
I Hrvatska je pre nego što je postala član EU pokušavala da izigrava sporazum CEFTA i sa svog tržišta istiskuje srpske proizvođače.
Milan Kovačević, konsultant za strana ulaganja, kaže da izigravanje sporazuma CEFTA nije korektno, ali upozorava da Srbija mora sama pokušati da reši problem sa komšijama.
 

- To što je Srbija alarmirala EU ne znači mnogo, jer mi nismo član EU, ni Svetske trgovinske organizacije. Jedina olakšavajuća okolnost je što u Srbiji posluju velike multinacionalne kompanije, konkretno pivare, koje će sigurno pokušati da reše taj problem - smatra dr Kovačević. 

2024 © - Vesti online