Petak 30.10.2009.
08:42
Seecult

Dodeljene nagrade 54. Sajma knjiga

Najboljom knjigom za decu proglašena je “Špijunologija”, u izdanju kuće “Mono i manjana”, uz ediciju “Prozna putovanja” kuće “Odiseja”, a specijalno priznanje dodeljeno je izdavačkoj kući “Arka” iz Smedereva za antologiju poezije pesnika nacionalnih manjina i etničkih zajednica “Trajnik”, koju je priredio Risto Vasilevski.

Žirijem je predsedavao istoričar Radivoj Radić, a činili su ga kulturolog Ratko Božović, likovni umetnik i pisac Mileta Prodanović, književna kritičarka Jasmina Vrbavac i književnik i prevodilac Arpad Vicko.

Prema rečima Radića, 54. Sajam knjiga pokazao je da strahovanja za sudbinu knjige u vremenu brzog razvoja tehnologija nemaju mnogo osnova, a slično je prokomentarisao i predsednik Saveta sajma Željko Ožegović, koji je i član Gradskog veća.

Osvrćući se na razvoj digitalnih tehnologija, Ožegović je rekao da je i ovogodišnji Sajam knjiga, kao i raniji, pokazao žilavost i dokazao da nijedan ekran ne može da zameni knjigu.

“Beograd poštuje knjigu i u njegovim bibliotekama nalazi se preko dva miliona izdanja, a toliko se godišnje i izda, što je jedna knjiga po stanovniku”, istakla je Radmila Hrustanović, pomoćnica Gradonačelnika Beograda, napominjući da Grad Beograd svake godine otkupljuje kapitalna izdanja, te da je u bibliotekama je promovisano 4.000 različitih knjiga, događaja i projekata.

I ove godine dodeljena je nagrada "Dositej Obradović" za stranog izdavača koji kontinuirano doprinosi objavljivanju i promociji srpske književnosti, a dobitnik je mađarski izdavač Gábor Csordás, odnosno kuća Jelenkor iz Pečuja.

Nagradu je Csordásu svečano uručio 27. oktobra ministar kulture Srbije Nebojša Bradić.

Beogradski Sajam knjiga, na kojem učestvuje više od 800 izlagača iz dvadesetak zemalja, otvoren je do 1. novembra, a organizatori očekuju i ove godine ukupno oko 150.000 posetilaca.

Kao i svake godine, najveća gužva očekuje se tokom vikenda.

Prošle godine za najboljeg izdavača proglašena je beogradska “Geopoetika” - i prema oceni zvaničnog žirija, i posebne komisije akreditovanih novinara, dok je nagrada za izdavački poduhvat dodeljena za komplet izdanja čuvenog jugoslovenskog avangardnog časopisa “Zenit 1921-1926”, u izdanju Narodne biblioteke Srbije, Instituta za književnost i umetnost iz Beograda i Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" iz Zagreba, kao i za Odabrana dela Ljubomira Simovića, u izdanju Beogradske knjige.

2024 © - Vesti online