Petak 30.10.2009.
08:35
Seecult

Kosovski manastiri na izložbi u Trstu

Nakon toga će u Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini biti predstavljena i knjiga “Generalni konzulat Kraljevine Srbije u Trstu 1884-1914”, kojom Arhiv Srbije započinje ciklus izdanja “Istorija srpske diplomatije - dokumenta”.

Izložbu fotografija o srpskim manastirima na Kosovu, u organizaciji Arhiva Srbije, Srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu i Ministarstva za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije, svečano će otvoriti ambasadorka Srbije u Italiji Sanda Rašković-Ivić, najavio je Arhiv Srbije.

Manastir Gračanica

Na promociji knjige “Istorija srpske diplomatije - dokumenta. Knjiga 1. Generalni konzulat Kraljevine Srbije u Trstu 1884-1914” predstaviće potom u Srpskoj crkvenoj opštini u Trstu profesorka Fakulteta političkih nauka u Beogradu Ljubinka Trgovčević, profesor Marko Dogo sa Katedre za istoriju i istoriju umetnosti Univerziteta u Trstu, generalni konzul Srbije u Trstu Vladimir Nikolić predsednik Srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu Bogoljub Stojićević i direrktor Arhiva Srbije Miroslav Perišić.

Prema navodima Perišića, Arhiv Srbije čuva obilje arhivske građe iz istorije srpske diplomatije 19. i 20. veka, a namera je da se, u zavisnosti od sadržaja i istorijske vrednosti, objave najznačajnija dokumenta.

Serija zbornika “Istorija srpske diplomatije - dokumenta”, koja počinje knjigom “Generalni konzulat Kraljevine Srbije u Trstu 1884-1914”, zamišljena je kao osnova za sagledavanje delovanja srpske diplomatije od 19. veka, a prema navodima Perišića, svakako će doprineti izoštravanju naučnog pogleda u prošlost, a posebno obogaćivanju znanja o istoriji srpske državnosti.

Arhiv Srbije tim poduhvatom pokreće naučni projekat koji će nastaviti buduće generacije istoričara, i u vremenima kada današnjica i sutrašnjica budu istorija.

“Jedan od najsnažnijih motiva za sve nas koji smo radili na utemeljenju ove serije jeste da to što ona donosi postane deo jednog kontinuiteta, kojih imamo tako malo u našem pamćenju, a koji su nužan činilac identiteta jednog naroda”, naveo je direktor Arhiva povodom tog izdavačkog projekta.

2024 © - Vesti online