Ponedeljak 19.08.2013.
16:20
Srna

"Nišvil" pratilo 50.000 ljudi

Prošle nedelje Niš bio svetski centar džez muzike
 

Koncerti su održani na nekoliko bina u Nišu, kao i u još pet gradova u Srbiji – Pirotu, Vranju, Zaječaru, Aranđelovcu i Kruševcu. Prema proceni organizatora, ovogodišnji 30. "Nišvil" videlo je oko 50.000 posetilaca.

Organizatori su, i pored problema sa finansiranjem, uspeli da okupe vodeće svetske i domaće džez bendove. Nastupili su Vasil Hadžimanov, Duško Gojković, Stjepko Gut, te poznati grčki bend "Gađo Dilo", francuska grupa "Nuvel vag", Nikolo Farači Kvartet, ZZ kvartet Adam Nausbam.

Veliko interesovanje publike privukao je renomirani džez bubnjar Džindžer Bajker sa svojim "Džez konfjužn" sastavom, kao i bivši kubanski atletičar, multiinstrumentalista i kompozitor Bobi Karkases.

Na marginama festivala izvedena je pozorišna predstava glumca Dragana Jovanovića "Dobro došli dragi gosti" i otvorena izložba "Muzej džeza Miše Blama", kao i izložbe garderobe i nakita.

Iz finansijskih razloga otkazani su nastupi Džoa Kokera i Mesi Grej.

Trubač, kompozitor i dirigent Stjepan Gut dobio je nagradu za životno delo, Džindžeru Bejkeru, jednom od najvećih bubnjara svih vremena uručeno je priznanje za fuziju džeza sa drugim pravcima koje nosi ime proslavljenog niškog pevača romske muzike Šabana Bajramovića, a proslavljeni glumac Klint Istvud dobio je priznanje za promociju džeza.

2024 © - Vesti online