Ponedeljak 19.08.2013.
16:34
Beta

Novi Zeland proslavio prve gej brakove

Novi Zeland je postao 14. država u svetu koja dopušta gej venčanja
 

"Velike čestitke srećnim parovima koji su danas stavili burme. Jednakost braka najzad je i na Novom Zelandu", izjavio je Konrad Rejners iz udruženja za jednakost brakova.

Današnje slavlje je, međutim, kritikovalo udruženje "Porodica na prvom mestu" koje se žestoko protivilo legalizovanju istopolnih brakova, nazvavši današnje slavlje kao "arogantan čin vandalizma".

"Zaljubljeni golupčići" se venčali na Novom Zelandu
 

Dve radio-stanice direktno su prenosile dva jutrošnja venčanja , a novozelandska avio-kompanija je jedno venčanje priredila u vazduhu. Parlament Novog Zelanda je zakon o gej brakovima doneo aprila, sa 77 glasova za i 44 protiv. Lideri većine političkih partija ohrabrivali su poslanike da glasaju po savesti, a ne u skladu s partijskim stavovima.

Usvajanje tog zakona su ispred parlamenta proslavile stotine aktivista za zaštitu ljudskih prava. Novi Zeland od 2005. odobrava građanske zajednice koje gej parovima daju mnoga zakonska prava, a sada će venčani homoseksualci moći i da usvajaju decu.

Istopolni brakovi su legalizovani u Holandiji, Belgiji, Španiji, Kanadi, Južnoj Africi, Norveškoj, Švedskoj, Portugalu, Islandu, Argentini, Danskoj i Urugvaju. Devet saveznih država SAD takođe priznaje gej brakove.

2024 © - Vesti online