Ponedeljak 19.08.2013.
12:42
Nezavisne novine

Pleme Masai hoće da zaštiti sebe kao brend

Masai žene: Kratko ošišane i okićene perlama
 

Sa nadaleko čuvenim perlama i odećom jakih boja, pripadnici naroda Masai iz Kenije i severne Tanzanije jedna su od najprepoznatljivijih etničkih grupa u Africi. Njihov polunomadski stil života i snažan kulturni identitet nije promakao svetskim komercijalnim brendovima koje koriste ime Masai kako bi prodali svašta - od automobila, do trkačkih patika i odeće. Međutim, pripadici plemena žele da stanu na put zloupotrebi svog imena.


"Ako postoji način da mi kao naod Masaji imamo korist od svoje kulture, to bi bilo odlično. Zato što, recimo, imamo decu školskog uzrasta, a nemamo novca da ih školujemo", kaže Erik Ole Reson iz Inicijative za zaštitu intelektualne svojine naroda Masai.


Da bi obezbedili novac, pripadnici Masaija moraju da prodaju ono što imaju, a to su krave.

Masai muškarci: Ratnici koji izuzetno poštuju svoje žene
 


"Naše žene nemaju nikakav izvor prihoda, naši muškarci nemaju drugi način da zarade novac nego da prodaju krave. A s druge strane, vidimo da mnogi ljudi zarađuju na našoj kulturi", kaže on.


Inicijativu za zaštitu intelektualne svojine naroda Masai osnovao je Isak ole Tialolo pre dve godine, koji od tada vodi borbu da zaštiti ime Masai kao "brend". Narod bi onda mogao da traže finansijsku nadoknadu za korišćenje njihovog imena i slike, novac koji im je neophodan s obzirom da više od 70 odsto pripadnika plemena živi ispod granice siromaštva.


Predstoji im, međutim, dug put do registrovanja imena. Najpre je potrebno da čitava zajednica podrži tu ideju - a to nije mala stvar imajući u vidu da su Masaji rasuti u dve zemlje.

Pripadnik Masaija na plaži Tanzanije
 


"Oko tri miliona Masaija, u Keniji i Tanzaniji, trebalo bi da stane iza ove inicijative za zaštitu intelektualne svojine i tako odbrani svoju kulturu", kaže Isak i dodaje da je do sad uspeo da stigne do skoro polovine zajednice Masai.
 

Ako ceo narod podrži taj plan, moraće da se formira generalna skupština u kojoj će biti plemenske starešine koje treba da se upoznaju sa time šta znači intelektualna svojina i koje pravne korake treba preduzeti, kao i kako distribuirati eventualne buduće prihode.


Ovo je velika prekretnica za narod Masai koji počinje da razmišlja o svojoj tradiciji kao robnoj marki. Nasudžu Murasimi, jedna od Masai žena, kaže da je tradiciju nizanja perli naučila od svoje majke i da ona to sad prenosi svojim kćerkama i unukama.


"Mi to nismo radile za prodaju, već za svoju lepotu i kulturu. Ali ako postoji način da se takve stvari prodaju i zarade na tome, ja to podržavam", kaže ona.
 

Masai nisu prvi narod koji želi da zaštiti svoje ime. Australijski Aboridžini i američki Indijanci Navaho bore se za kontrolu nad time kako se oni i njihova kultura predstavljaju.

2024 © - Vesti online