Ponedeljak 19.08.2013.
13:03
Đ. Barović - Vesti

Nemci svrstali Miloševića uz Hitlera!

Šokantna postavka Memorijalnog muzeja Nirnberškog suđenja
 


U šokantnoj postavci, bivši predsednik SRJ i srpsko rukovodstvo su prikazani kao jedini krivci za zločine na teritoriji bivše SFRJ, posebno kada je reč o događajima u Srebrenici i na Kosovu, a Miloševiću je prilepljen takav epitet iako mu je zbog naprasne smrti obustavljeno suđenje u Haškom tribunalu, pa je po svim pravnim merilima nevin.

Sagovornici "Vesti" ogorčeno konstatuju da je u pitanju jedan od najgnusnijih pokušaja prekrajanja istorije zbog čega vlasti u Beogradu hitno moraju da reaguju.


- Iskreno, bilo je samo pitanje dana kada će se pojednostavljena, crno-bela slika ratova na prostoru SFRJ iz političko-medijskih kuloara prebaciti u udžbenike i muzeje. Nažalost, ova postavka je samo finale u strašnom i opasnom prekrajanju istorije za koju su podjednako zaslužni i nekadašnji akteri sukoba iz Slovenije, Zagreba i Sarajeva, sile sa Zapada, ali i brojne nevladine organizacije i srpska opozicija koji su to svojevremeno koristili za obračun sa Miloševićem. Svi oni su doprineli stvaranju opasnog i sumnjivog falsifikata koji se ne završava ovde, već se plašim da će uskoro biti i jedan od uslova Srbiji za evropske integracije, a novi instrument pritiska na Republiku Srpsku - kaže politički analitičar Đorđe Vukadinović.

Tapušković: Kome da ih tužimo?

Za advokata i nekadašnjeg Miloševićevog branioca u Hagu, Branislava Tapuškovića protest Nemačkoj je jedino što bi Srbija mogla da uradi, pošto međunarodno pravo ne poznaje mogućnost da Srbija tuži ovaj muzej.
- Srbija nema kome da tuži muzej u Nirnbergu jer za to ne postoji nadležna međunarodna pravna institucija. Nažalost, izgubili smo sve medijske ratove, pa ćemo tako i ovaj. Došli smo u situaciju da se tuđe nečiste savesti i tuđa istorija pere preko naših leđa, a mi možemo samo da nemo sve posmatramo - ocenjuje Tapušković.


Istoričar i naučni savetnik u Institutu za noviju istoriju Srbije Mile Bjelajac je revoltiran bezočnošću autora izložbe zbog čega smatra da Vlada Srbije što pre treba da reaguje.


- Naša Vlada bi istog momenta morala da uputi protest Nemačkoj ili, ukoliko to neko iz ove Vlade sme, direktno to kaže ambasadoru Nemačke u Srbiji. Na ovaj način Nemačka direktno podriva presudu Međunarodnog suda pravde po kojoj Srbija nije umešana u događaje u Srebrenici, a o navodnom genocidu na Kosovu je i sama Del Ponte koja je pisala optužnicu, kazala da je nemoguće dokazati - ističe Bjelajac i dodaje da je u pitanju deo kampanje nemačke javnosti u koju su uključeni i neki istoričari, da se jugoslovenska kriza iskoristi za brisanje nemačke istorije iz Drugog svetskog rata.


- Da je ova zemlja kao što bi trebalo da bude, a nije, onda bi već reagovala. Plašim se da će i ovaj događaj propustiti čvrsto zabijene glave u pesak - ocenjuje Bjelajac.

2024 © - Vesti online