Nedelja 18.08.2013.
23:43
b92.net

I Rusija muku muči sa imigrantima

Iliegalna migracija veliki problem ne samo za zemlje zapadne Evrope već i za Rusiju
 

Pošto je grupa Dagestanaca razbila glavu policijacu na pijaci sprečavajući ga da uhapsi osumnjičenog, policija je u Moskvi otpočela masovne racije.

Jedino kada se kapija otvori ilegalni imigranti mogu da bace pogled na spoljni svet, a strani novinari na šatore postavljene direktno na beton u kojima oni žive. Kamp je nikao preko noći na mestu nekadašnje pijace i može da primi 900 ljudi za koje nema mesta u pravim centrima. Identitet 90 odsto njih nije poznat, jer nemaju dokumenta.

Kamp nema nikakav pravni status. Već 40 imigranata je prebačeno u bolnicu zbog, kako neki tvrde alergije, dok drugi navode boginje, međutim i zvaničnici i pojedine NVO tvrde da je sve pristojno.

"Ni centri za imigrante nisu hotel Hilton. Oni su prvo bili u ćelijama policijskih stanica koje nisu osmišljene da se u njima boravi danima. U njima nema ništa. I kada se pojavio kamp ja sam rekla hvala ti bože, jer u kampu oni mogu da idu iz jednog u drugi šator, da dobiju i topli obrok. I tuš može da se postavi. U policijskoj stanici su zavisili od dežurnog policajca", priča Gavhar Džuraeva, član saveta migracione službe.

Povod za masovne racije na pijacama i po podrumima bio je napad grupe dagestanaca na policajca koji je došao da uhapsi njihovog rođaka zbog silovanja. U racijma koje su usledile uhapšeno je više od hiljadu i po ilegalnih imigranata uglavnom iz Vijetnama i bivših sovjetskih republika.

2024 © - Vesti online