Nedelja 18.08.2013.
12:50
Beta, Vestionline

Karić: Dečje priče Aleksandra Vučića

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić
 

On je u Gornjem Milanovcu, gde je osnovan Pokret zelenih, izjavio da većina članova Vlade Srbije nije bila za to da se hrast zaštiti i da je jedino ministar građevinarstva Velimir Ilić imao hrabrosti da to kaže i preduzme mere za njegovo spasavanje.

Milionski projekat spašavanja

Podsećanja radi, priča oko izmeštanja hrasta otvorila je bolnu temu, a to je finansiranje projekta.  Prema pisanju beogradskih medija, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić je svojevremeno izjavio da bi taj projekat koštao do 30 miliona evra. Na kraju se došlo skromnih 210.000 evra, prema rečima Velimira Ilića, koji je stao u odbranu Vučića, tvrdeći da je potpredsednik govorio o rešenju koje bi uslovilo izradu novog prostornog plana, novog mosta, tunela...

"Hrast predstavlja ekološki spomenik prirode i simbol imena Šumadije, a sadašnje ponašanje pojedinih srpskih zvaničnika je izraz bahatosti, nepromišljenosti i nedogovornosti prema kulturnim i religijskim vrednostima sopstvenog naroda", istakao je Karić.

On je odbacio navode da je hrast star i da će da se osuši, i naglasio da to ne sme da se dogodi, zbog čega će tražiti poseban tretman za drvo kako bi mu bio produžen vek.

Karić je rekao i da su se "Evropski zeleni zainteresovali" za hrast na Savincu i da su se oni obratili Srbiji da razmisli o njegovoj sudbini.

Za predsednika Pokreta zelenih za opštinu Gornji Milanovac izabran je advokat Dragan Tomašević, koji je najavio da će uskoro biti izrađena ekološka strategija rudničko-takovskog kraja.

Pročitajte sve o čuvenom srpskom hrastu OVDE

2024 © - Vesti online