Subota 17.08.2013.
15:38
Beta

JUTA: Nova grupa srpskih turista ide u Egipat

Tenkovi na ulicama Kaira
 

On je rekao da u Egiptu trenutno boravi 650 turista iz Srbije i da je u slučaju evakuacije olakšavajuća okolnost ta što su svi oni smešteni u Hurgadi, na Crvenom moru.

"U kontaktu smo s Koordinacionim telom u Ministarstvu spoljnih poslova koje obaveštavamo o broju naših turista u Egiptu", rekao je Seničić i dodao da se Egipat "kao destinacija za letovanje polako gasi" i da očekuje da u septembru tamo više i ne bude srpskih turista.

Kako je naveo, to se može promeniti i sezona se može nastaviti ako se poboljša situacija u toj zemlji, u kojoj besne sukobi vojske i pristalica svrgnutog egipatskog predsednika Mohameda Morsija.

Seničić je rekao da su turističke agencije obavezne da građanima koji su uplatili letovanje u Egiptu vrate sav novac koji one same mogu da dobiju natrag od aviokompanija i hotelijera.

"Prema Zakonu o zaštiti potrošača, turističke agencije ne smeju zadržati pare bez osnova. Samo jedna kazna bi mogla da ih dovede u problem likvidnosti", rekao je Seničić.

Direktor Jute je rekao da je osnovni problem u tome što pojedine aviokompanije ne žele da vrate novac zbog čega se građanima ponekad ne može vratiti pun iznos uplaćenih sredstava.

"Građani (koji otkažu aranžman) treba da podnesu zahtev i da budu obeštećeni u najvećoj mogućoj meri. Agencije moraju da dokažu fakturu i plaćene račune i samo na osnovu toga mogu zadržati deo sredstava", rekao je Seničić.

Upitan o eventualnoj evakuaciji srpskih državljana u Egiptu, on je rekao da se tako nešto trenutno ne razmatra i da je Juta u stalnoj koordinaciji sa Ministarstvom spoljnih poslova Srbije.

Kako je naveo, u slučaju da evakuacija bude potrebna, Seničić veruje da bi turističke agencije i same delovale brzo i preko egipatskih aviokompanija evakuisale srpske državljane.

2024 © - Vesti online