Nedelja 18.08.2013.
01:41
E. V.

Emir od Srbije!

Neverovatan finiš: Emir Bekrić

To je druga srpska medalja u Moskvi, na Lužnjikiju, pošto nas je ponosnima učinila Ivana Španović, bronzana u skoku udalj.


Bekrić je u finale ušao tiho. Iako je to bio novi nacionalni rekord, vreme iz polufinala 48.36 bilo je tek šesto u konkurenciji osmorice trkača, od kojih je recimo Kubanac Omar Kisneros istrčao 47,93, a Feliks Sančez sa Dominikane 48,10. Obojicu je pobedio u finalu!


Bekrić je ovog leta u Tampereu, na U23 Evropskom prvenstvu, postavio novi lični rekord 48,76 i za kratko vreme popravio ga za sedam desetinki.

A, to nije pokazala samo medalja i fantastičan rezultat za belog atletičara - 48,05. To je pokazala Emirova nepokolebljivost kada je na polovini trke pomalo izgubio ritam i dah. Dobro je počeo trčavši u krajnjoj, osmoj stazi, rezervisanoj za autsajdere. Onda je negde između 200 i 300 metara počeo da gubi korak sa vodećima, da bi se u ciljnoj ravni neverovatno vratio, stizao jednog po jednog i ispred sebe ostavio samo dvojicu. Kisnerosa je pobedio u "foto-finišu", za sedam stotinki, a u leđa mu je gledao i veliki Sančez! Ko zna šta će biti na narednom Mundijalu 2015. u Pekingu!

I Tatjana Jelača sa rekordom u finalu

Još jedan podvig srpskih atletičara u Moskvi: Tatjana Jelača je u finalu u bacanju koplja sa novim državnim rekordom od 62,68 m. Norma za finale je bila 61,50 m, što je Jelača prebacila u drugoj seriji i bila šesta u kvalifikacijama. Finale u bacanju koplja na programu je u nedelju od 14 sati.

Do tada ponosni smo jer imamo najbržeg Evropljanina u disciplini u kojoj je i dalje neprikosnoven Amerikanac Kevin Jang, koji je na OI igrama u Barseloni 1992. postavio vreme 46,78. Međutim, pitanje je vremena kada će Bekrić oboriti skoro 20 godina star evropski rekord, koji i dalje drži Francuz Stefan Dijagana - 47,37.
Ovo je, posle srebra na Evropskom prvenstvu 2012. u Helsinkiju, druga Bekrićeva medalja na najvećim takmičenjima. Nije nemoguće da nam naredne godine na EP u Cirihu donese i prvo zlato.


A da se kreće od porodice pokazao je i Emir, objašnjavajući šta mu je dalo neverovatnu snagu u ciljnoj ravni, šta ga je dovelo do bronze:


- Pred ciljem sam zamislio svoju porodicu i izvukao poslednji atom snage iz sebe. Hvala svima na podršci. Najvažnije je da sam video majku na cilju. To mi bila najveća podrška. Najbitnija stvar je to što sam ispunio cilj za ovu 2013, što ću ovim uspehom podstaći mnogo dece da se bave atletikom!


Vidno uzbuđen, Bekrić je nastavio:


- Ovo je najlepši dan u mom životu, najlepši dan u mom timu. Prelep dan za srpsku kraljicu sportova posle Ivane Španović. Presrećan sam i hvala svima koji su me podržavali i bili uz mene sve vreme i što je najbitnije, jurimo ka novim ciljevima!

Lavovski za Srbiju

Osvajanjem bronzane medalje Emir Bekrić je oduševio brojne srpske sportiste, a mnogi su se odmah posle finalne trke oglasili na Tviter profilu. Neverovatan Bekrićev finiš u poslednjih 100 metara, kada je pretekao trojicu rivala i "uhvatio" bronzu, desetobojac Mihail Dudaš je ispratio u neverici.


- Pa, ovo je neverovatno, atletika sport broj jedan u Srbiji - napisao je Dudaš, dok se reprezentativka u streljaštvu Ivana Maksimović oglasila:

REZULTATI FINALA

1. Džehue Gordon (Trinidad) 47,69
2. Majkl Tinski (SAD) 47,70
3. Emir Bekrić (Srbija) 48,05
4. Omar Kisneros (Kuba) 48,12
5. Feliks Sančes (Dominikana) 48,22
6. Havijer Kulson (Portoriko) 48,38
7. Mamadu Hale (Senegal) 48,68
8. Kiron Klement (SAD) 49,09

- Aaaa, koji kraj, svaka čast Emiru, lavovski do cilja. Srbija!


Rukometni reprezentativac Žarko Šešum bio je zapanjen sjajnom trkom srpskog atletičara.


- Au, kako istrča čovek! Svaka čast za Emira Bekrića, respekt bronza - napisao je Šešum, dok je plivačica Miroslava Najdanovski navela:


- Puno nam je srce. Bravo momče!


Zorana Arunović: - Kako da ne otplačeš malo kada vidiš koliko je njemu stalo?


Atletski Savez Srbije: 48,05 nacionalni rekord i BRONZAAAAAAAA za SRBIJU! EMIR BEKRIĆ!!!


Aleksandar Šapić: - Veliko BRAVO za Emira Bekrica! Rekao sam više puta i opet ću. Sjajan sportista i još bolji momak! Puno sreće u sportu i životu mu želim.


Mihail Dudaš ponovo: - BRONZANA MEDALjA JOŠ JEDNA. EMIR BEKRIĆ 400M PREPONE!!!


Bojan Đorđić: - Bravoooo Bekriću, doktore!!! Moscow2013!


Milan Biševac: - Njegova bronza ima zlatan sjaj. Bravo za Emira!


Milan Dozet: - Lako je ovim crnim atletičarima kad su im gladni lavovi vekovima popravljali genetiku. Bravo za Emira.

2024 © - Vesti online