Subota 17.08.2013.
13:06
J. L. Petković - Vesti

Izigrani Srbi iz Gračanice (1): Begunca od pravde nagradili stanom

Kakvi su to kriterijumi: Dragan Lazić iz Kosova Polja
 

Labanove sreće nije bio 26-godišnji Dragan Đokić, koji sa suprugom Natašom i sa trogodišnjom Nikolinom živi u zimi ledenom, a leti vrelom kontejneru od 12 kvadrata.


- Za stan treba da imaš debele veze. Uvek neko iza nekog stoji, a iza mene niko, pa ispada da nemam pravo na stan. Nemam čemu da se nadam. I ove kontejnere će skloniti, pa ko se snađe, snašao se. Od tih pedesetak dobitnika stanova, njih desetoro je zaista ugroženo. Sve ostalo je preko veze i novcem došlo do stanova. Mnogi sa spiska su imućni, neki su prodali imanje, pa po Srbiji kupili i preveli na decu i unuke - ogorčeno priča Đokić.

Krov nad glavom nije uspeo da dobije ni Dragan Lazić iz Kosova Polja koji sa troje školaraca živi u kiosku, lokalu u okviru zgrade, koji je nekako adaptirao u stan.

Iza mene niko ne stoji: Dragan Đokić
 


- Da bi bio spisku, treba da imaš nekoga, ali ja nemam nikoga. Žalio sam se još u martu, ali niti je ko došao da obiđe gde živim, niti je zvao, niti odgovorio. Ako ja sa troje dece, koji sam bez posla i živim u tuđem lokalu, ne ispunjavam kriterijume, onda ne znam ko ih ispunjava. Ne znam ni koji je kriterijum - da li treba da budem politički podoban, kriminalac ili jedan od onih koji ni ne znaju gde se stanovi nalaze? Ako su to kriterijumi, onda ih ne ispunjavam, ogorčen je Lazić.


Stanovi koji se nalaze u Lapljem selu i Gračanici, sagrađeni su čak pre tri godine, a proces podele traje više od dve i po. Za to vreme menjali su se i ministri i članovi komisije.


Aktuelni kosovski ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić na pitanja "Vesti" o svim ovim navodima, kaže da je nakon dva izveštaja komisije i dodatnih provera usvojio preporuku komisije.


- Tamo nije moj potpis, već članova komisije. Lista se nalazi na sajtu sa pečatom ministarstva i opštine Gračanice. Tražio sam da se za preostala 32 stana, koja su oštećena i trenutno nisu useljiva, preispitaju slučajevi porodica za koje se zna da žive u teškoj situaciji. Insistirao sam da komisija ode ponovo kod njih jer postoje indicije da preporuke prve komisije tipa da je nečiji muž alkoholičar, pa zato nisu dobili stan, nisu u skladu sa zakonom. Ali, ja ne mogu da menjam mišljenje komisije već da tražim da se dodatno ispita, što sam i tražio - objašnjava za "Vesti" Jevtić.
 

Šest godina zatvora

Radomir Laban je radnik Ustavnog suda Kosova, pravnik i član Asocijacije srpskih pravnika sa sedištem u Gračanici koje finansiraju strane ambasade. On je u septembru 2012. godine osuđen u Srbiji na šest godina zatvora kao član takozvane carinske mafije zbog korupcije.


Rašić: Kontroverzno od početka
Nenad Rašić, kosovski ministar rada i socijalne zaštite kaže da je sam proces dodele stanova "od početka bio malo kontroverzan".
- Tri puta se odlagala dodela stanova i formirala nova komisija. I to ponavljanje je navelo na sumnju da nije tehnički sve najispravnije. Ne poznajem ljude koji su dobili stanove, ali znam da je socijalno ugrožene porodice dostavila opština, a za ostalo je bilo zaduženo ministarstvo. A ako ima onih koji su optuženi za nešto u Nišu, Vranju ili bilo gde u Srbiji, verovatno nije bilo saradnje na centralnom nivou vlasti, pa ne postoji razlog zašto ni bili isključeni iz procesa - zaključuje Rašić.

2024 © - Vesti online