Petak 16.08.2013.
08:21
Đ. Barović - Vesti

Tajni dokument obaveštajne službe BiH (5): I Bošnjaci u timu za likvidacije

Iranski specijalci u jedinicu za ubistva bosanskih čelnika ubacili su i više Bošnjaka (Foto: Arhiva)


"Spomenutom jedinicom koja je označena kao Specijalni tim za likvidacije rukovodi Mohamed Bakir Sherifzade, zvani Jaser poznat i po nadimku Asad. On se na čelu jedinice nalazi od 2000. godine, a pre njega jedinicu je vodio Emir Ajub Alipur, koji se trenutno nalazi u Iranu. U navedeni tim prema raspoloživim saznanjima Službe inkorporirani su i pojedini građani BiH, koji su obučavani za takve aktivnosti."

OSA u svom poverljivom izveštaju nastalom na osnovu rezultata operativne akcije Platon navodi da je stvarna uloga ove specijalne jedinice stacionirane u BiH da u "slučaju potrebe", automatski preuzima određene, već unaprijed planirane "korake", odnosno da "radi" isključivo u "posebnim slučajevima".

Čuvali papu u Banjaluci

OSA se pozabavila i posetom pape Banjaluci u junu 2003. godine tvrdeći da su za bezbednost katoličkog poglavara podjednako brinule i iranske obaveštajne službe!
"Raspolažemo podacima da je u interesu Irana bilo da ova poseta pape BiH protekne u najboljem redu sa sigurnosnog aspekta. Pretpostavljamo da je u tom cilju i bio Murtezija u BiH, a prema dosadašnjim saznanjima Iranci su bili spremni da učine dodatne napore kako bi navedena poseta bez ikakvih problema. Devet njihovih obaveštajaca ušlo je u Banjaluku sa automobila diplomatskih oznaka. U vreme papine posete ovde je boravio i Jašir sa hadži Emirom", stoji u poverljivom izveštaju OSA.

OSA je došla do podatka da u okviru ove jedinice postoje dva tima za likvidaciju od kojih je jedan "Specijalni tim za likvidacije", a drugi "Specijalni tim obučen za likvidaciju predsednika i visokih funkcionera".


"U prvom timu za 'Specijalne likvidacije", prema podacima Službe, od BiH građana nalazi se Amel Hadžimejlić i Halil Elezović, rođen u Stocu. On je bio prevodilac jednoj grupi državljana BiH koji su završili obuku kod Iranaca u Pazariću, najverovatnije trenutno boravi sa suprugom u kasarni u severnom dijelu Teherana. Na spisku su i Midhat Hadžalija i Esmir, izvesni Meho, kao i Ramiz Mulaomerović."


OSA je najviše podataka sakupila upravo za ovog poslednjeg koji je jedno vreme bio odbornik u Skupštini opštine Trnovo, ali je radio i SJB Trnovo i PU Tarčin, te u Agenciji za istraživanje i dokumentaciju (AID).


"Prema raspoloživim podacima Ramiz Mulaomerović je boravio u Iranu tokom 1995. kada se nalazio u grupi državljana BiH koji su upućeni u Iran i tom prilikom je koristio lažnu putnu ispravu na ime Amer Hodžić. Tom prilikom sa njim su u Iran otputovali i Abaz Ćutuk, Mevludin Babajić i Salih Pindžo. Radio je za 'Mois' Irana, u Pazariću ga obučavao lično Ali Bajet. U toku 1995. godine bio na obuci u Iranu. Nakon povratka u BiH, održavao stalne kontakte sa Iranskom obaveštajnom službom", navodi se u izveštaju OSA.


Obuka u Iranu je imala za cilj da se polaznici edukuju i osposobe za izvođenje određenih terorističkih akcija, kao se navodi, prema "licima, ratnim zločincima u dubini agresorske teritorije na području BiH".

Plaćenici u Hezbolahu

U izveštaju OSA se navode i podaci o brojnim plaćenicima koji su odlazili iz BiH.
"Raspolažemo saznanjima da su neki BH državljani, koji su kao dobrovoljci, odnosno plaćenici, u službi Hezbolaha u Libanu. Tako su izvesnog Hadžibajrića iz Sarajeva, pripadnika Hezbolaha zarobili, a kasnije i likvidirali Izraelci. Osim navedenog, još tri su NN osobe sa područja Ključa aktivni i vezani za Hezbolah."

"Njihov odlazak u Iran bio je pravdan radnim angažmanom na obezbjeđenju jednog od DKP-a BiH u nekoj od islamskih zemalja. Prilikom odlaska insistiralo se na tajnosti i konspirativnosti. Mulaomerović je na obuci proveo oko 10 meseci u Iranu. Na aerodromu ih je dočekao u Teheranu Mehdi Nurijan, čije su obaveštajne aktivnosti već bile prethodno registrovane u BiH. Tom prilikom on im je uzeo pasoše i avionske karte, te ih upoznao da je ispred iranske službe zadužen za njihove aktivnosti. Posle informativnog razgovora upućene su u jednu kuću u prigradskom naselju Danbar gde su proveli oko mesec dana", precizira se u izveštaju OSA.


Posle obilaska grada i učenje persijskog jezika počeli su sa obukom. Učili su da voze motor i specijalni automobil, da prate, osmatraju i opažaju, da šalju i pišu tajne šifrovane poruke, da dešifruju poruke... Upoznavali su se sa raznim vrstama eksploziva, učili o osnovama tajnih poslova, izvorima maskiranja, o bravama, ključevima, slikanju, o metodama dobijanja informacija i ispitivanja, a uz to imali su i versko obrazovanje i filozofiju islama.


"Ramiz Mulaomerović je u toku svog boravka završio obuku poznavanja ekspoloziva i minsko-ekspolozivnih naprava. To je vrlo kvalitetno savladao kao i ostale specijalističke obuke i svoje znanje može kvalitetno obavljati po potrebi", samo je deo iz obimnog izveštaja OSA o obuci pripadnika diverzantskih jedinica iz BiH u Iranu.

2024 © - Vesti online