Četvrtak 15.08.2013.
21:14
RTS

Šta je sa srpskim turistima u Egiptu?

Srbi uživaju u Hurgadi kao da u zemlji nije vanredno stanje, skoro rat (Foto: Ilustracija)
 

Svi srpski turisti u Egiptu nalaze se u Hurgadi, u kojoj nije proglašeno vanredno stanje. Ministarstvo spoljnih poslova Srbije navodi da su naši državljani za sada dobro i bezbedno. Ipak, ponovo poziva građane da ne putuju u Egipat.
 

Direktor Jute, Udruženja turističkih agencija Srbije, Aleksandar Seničić, izjavio je da, iako bezbednost srpskih turista u Egiptu nije ugrožena, postoji akcioni plan za njihov povratak u zemlju ako se situacija promeni.

U ovom trenutku, oko 700 naših turista nalazi se u Hurgadi. U našoj ambasadi u Kairu kažu da im se za sada niko od turista nije obratio za pomoć.

Ambasador u Kairu: Turisti, poštujte vanredno stanje

Sutra uveče iz Hurgade se vraća 176 domaćih turista kojima je istekao aranžman, a istim avionom u Hurgadu odlazi novih 170 turista.

"Bilo je jutros poziva u vezi toga da li je bezbedno i da li mi nastavljamo naše čartere. Nakon informacije da je sve u redu nije bilo nijednog otkaza", kaže Saša Vučković iz "Argus tursa".

Na osnovu dogovora koji su postigli naši agenti sa egipatskim hotelijerima, od 10. jula, svi turisti koji su želeli da otkažu aranžman za Egipat, dobijali su natrag novac za hotel. Međutim, putnik koji uplati aranžman nakon proglašenja vanrednog stanja, bez obzira na to što se ono ne odnosi na oblast Hurgade, prihvata sve rizike koje vanredno stanje sa sobom nosi.

"U tom smislu nemaju mogućnost da zatražuju povraćaj novca od agencije ukoliko je ona u mogućnosti da izvede aranžman, ali ukoliko nije u mogućnosti, onda se agencija obavezuje da taj novac vrati na osnovu zakonskih propisa koji to regulišu", kaže Aleksandar Seničić.

Turisti koji su odustali od putovanja u Egipat na povraćaj novca moraće da sačekaju sve dok tamošnji hotelijeri agenciji ne vrate novac.

"Rekli su mi da moram da potpišem neku izjavu koju će oni razmatrati i za 15 dana će mi u celosti vratiti novac osim onih stvarnih troškova", kaže Aleksandra Popović.

Pored 700 domaćih turista, u Hurgadi se trenutno nalazi oko 50.000 stranih turista, od kojih su 28.000 turisti iz Rusije.

2024 © - Vesti online